Hlavní obsah

Volkswagen postaví pro projekt Trinity novou továrnu u Wolfsburgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Trinity automobilky Volkswagen, který bude pionýrem pro pokročilé samočinné řízení a „superplatformu“ SSP, dostane novou továrnu na polích za Wolfsburgem.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

Projekt Trinity automobilky Volkswagen, který má ústit ve velký elektrický sedan, bude zahrnovat i novou továrnu ve Wolfsburgu, domovském městě firmy. Přesněji v jeho části Warmenau, která sousedí s dnešní wolfsburskou továrnou Volkswagenu na severu. Automobilka to uvedla s tím, že investice do výroby tohoto elektromobilu bude ve výši 2 miliard eur (51,5 miliardy korun).

Továrna má pomoci Volkswagenu zmenšit technologický náskok Tesly, píše web Automotive News. Americká automobilka Tesla v pátek 4. března dostala povolení k zahájení výroby ve své nové továrně v Grünheide poblíž Berlína.

Škoda chystá městský elektromobil, od sourozenců se má v mnohém lišit

AutoMoto

Výstavba továrny má začít na jaře roku 2023, první auta mají z výrobních linek začít sjíždět o tři roky později. První model má být sedan či liftback velikosti dnešního passatu, má být cílen na masový trh a má mít dojezd přes 700 km na jedno nabití.

Po technické stránce má být připraven na autonomní jízdu úrovně 4 a má být také prvním vozem na elektrické „superplatformě“ SSP, která má později nahradit spalovací i elektrické platformy nejen Volkswagenu, ale také Škodovky, Audi, Seatu a Porsche.

Volkswagen poutá na Trinity, elektrickou vlajkovou loď

AutoMoto

V nové továrně má být možné vyrobit jedno auto za 10 hodin – zhruba stejně dlouho, jako Tesle trvá vyrobit jeden vůz v nové braniborské fabrice. Ročně to podle staršího vyjádření šéfa značky Volkswagen Ralfa Brandstättera znamená 250 tisíc aut. Klíčem k rychlejší výrobě je podle Volkswagenu „méně variant, méně komponent, více automatizace, štíhlejší produktové linie a nové koncepty logistiky“.

„Soustředíme se na inovativní a udržitelné koncepty výroby. Stavba nové továrny ve Warmenau nám také dává příležitost po kouskách upravit současnou továrnu pro budoucnost. Trinity znamená zcela nový druh přemýšlení, výroby a spolupráce,“ nechal se slyšet Christian Vollmer, člen představenstva automobilky Volkswagen pro výrobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám