Hlavní obsah

Volkswagen Polo nemusí přežít nové emisní normy

Německá automobilka Volkswagen čelí velké a těžké překážce. Zpřísnění emisní normy Euro 7 totiž nemusí přežít malý hatchback Polo, jehož náklady na výrobu se s novou legislativou dále zdraží i o 5 tisíc eur, tedy 122 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Volkswagen Polo GTI

Článek

Německý Volkswagen je údajně připraven stáhnout z výroby svůj nejmenší model Polo a nechystat novou generaci. Vůz této třídy se totiž po zpřísnění emisních norem Evropské unie Euro 7 patrně již příliš nevyplatí.

Generální ředitel Volkswagenu Thomas Schäfer pro britský Autocar uvedl, že inženýři ve VW nyní vše pečlivě propočítávají a během několika příštích týdnů vydá automobilka jasné stanovisko. Budoucnost malého hatchbacku je tak nejasná.

Podle Schäfera Volkswagen počítal s tím, že Euro 7 donutí většinu firem k přechodu na alespoň částečnou elektrifikaci. Pak ale svitla naděje. „Před dvěma nebo třemi týdny se objevila zpráva, že EU7 přijde na rozumné úrovni, proto jsme si mysleli, že Polo zachováme a pomůže nám překlenout těžší období,“ uvedl šéf VW.

Před týdnem se ovšem ukázalo, že norma je přísnější, než se očekávalo, a to zamíchalo kartami. „Nemá smysl jít s malými spalovacími vozidly za hranici EU7. Cenu vozidel by to skokově zvýšilo o 3, 4 nebo 5 tisíc eur a auta by se stala nedostupnými,“ doplnil Schäfer.

Kancelářská židle od Volkswagenu má více funkcí než kdejaké auto

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám