Hlavní obsah

Volkswageny s označením R budou ostrými elektromobily

Písmeno R, označující u Volkswagenu vrcholové varianty modelů, bude patřit elektromobilům. Automobilka slibuje špičkovou techniku i rychlé a snadné nabíjení.

Foto: Volkswagen

Volkswagen R (ilustrační foto)

Článek

Písmeno R, které dnes nosí vrcholové spalovací - a v případě touaregu plug-in hybridní - varianty modelů Volkswagenu, bude v budoucnu vyhrazeno elektromobilům. Zůstane však označením vrcholu nabídky daného modelu.

Nestane se tak však zítra, nýbrž postupně do roku 2030. „Postupně měníme své portfolio a několik elektrických modelů R je ve fázi plánů. V současnosti hodnotíme různé koncepty a možnosti, ale nabídneme jen ty modely R, které splní naše kritéria. Jedno je jisté - budoucnost R je elektrická,“ cituje automobilku britský web Autocar, který zprávu přináší.

Škoda Enyaq Coupé RS iV vs. Volkswagen ID.5 GTX: Není vrabčák jako vrabčák

Testy

Znamená to, že současné verze GTX modelů ID.4 a ID.5 nemusí být finálním vrcholem. Šéf výzkumu a vývoje Volkswagenu Thomas Ulbrich minulý rok naznačoval něco o verzi ID.4 R. Tím by tento elektrický model napodobil strukturu modelové řady Volkswagenu Golf, která také má verze GTI a vrcholové R.

Volkswagen dodává, že elektrické modely R dostanou technologii z prototypů a konceptů, stejně jako tomu je u konvenčních „erek“. Tady se nabízí zdroj ve formě „placky“ ID.R, která stanovila rekordy závodních tratí snad všude, kde se zjevila.

Volkswagen ID.R v Goodwoodu rozdrtil formuli 1

AutoMoto

Automobilka také řekla, že se podznačka R bude soustředit na rychlé a snadné nabíjení. To může znamenat, že nabíjecí výkony porostou vysoce nad 135 kW, které pojme dnešní ID.5 GTX. Půjde totiž o vrcholové varianty. Jejich majitelé také mají mít „exkluzivní možnosti nabíjení“, ovšem co to bude představovat, zatím můžeme jen spekulovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám