Hlavní obsah

Volkswagen možná začne vyrábět další vůz na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen uvažuje o rozšíření výrobní řady ve své slovenské továrně o nový model. Řekl to v pondělí odcházející předseda představenstva Volkswagen Slovakia Thomas Schmall. Dodal, že rozhodnutí padne v prvním čtvrtletí příštího roku. Slovenská továrna vyrábí modely Volkswagen Touareg a Polo, Porsche Cayenne a Audi Q7.

Článek

Výroba nového modelu by podle Schmalla nevedla ke zvýšení kapacity slovenského závodu, která v současnosti činí 280 000 automobilů ročně. V letošním roce stoupne výroba továrny na zhruba 236 000 vozů z loňských 218 349 vozů a v příštím roce by se měla pohybovat kolem 240 000 vozů, řekl Schmall agentuře Reuters.

Firma hodlá podle Schmalla bez ohledu na rozhodnutí o novém modelu investovat na Slovensku do roku 2008 zhruba 200 miliónů eur. Celková investice VW v zemi by tak měla od roku 1991 dosáhnout 1,5 miliardy eur.

Schmall (42) na začátku příštího roku odejde do čela brazilské pobočky Volkswagenu. Vedení bratislavského závodu po něm převezme Andreas Tostmann (44), který již dva roky řídí aktivity VW v Jihoafrické republice.

Očekává se, že celková výroba automobilů na Slovensku se do roku 2010 vyšplhá na zhruba 840 000 vozů ročně poté, co nové továrny francouzské společnosti PSA Peugeot Citroën a jihokorejské firmy Kia Motors dosáhnou plného provozu. Slovensko by se tak mělo stát zemí s největší výrobou automobilů na jednoho obyvatele na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám