Hlavní obsah

Vláda projedná zjednodušení pro motoristy při registraci vozidel na úřadech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé se možná dočkají zjednodušení podmínek při registraci vozidel na úřadech. Vláda se bude zabývat změnou zákona v oblasti registrací vozidel, která by mohla umožnit např. elektronické podání žádosti.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zásoba registračních značek (Ilustrační foto)

Článek

Vláda projedná novelu zákona, která by měla zajistit možnost elektronického podání žádosti o registraci vozidla. Další novinkou by mělo být zrušení povinnosti předkládat při zápisu protokol o evidenční kontrole nebo možnost separátního podání při změně vlastníka auta. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy pro vládu.

Resort dopravy v předkládací zprávě k novele zákona uvádí, že při změnách vychází z dosavadní praxe na úřadech. Změny by měly usnadnit některé kroky při registraci nebo přepisu vozidla.

Po světě už má letos jezdit více než 20 milionů elektromobilů

AutoMoto

Zjednodušení by měla znamenat možnost elektronického podání žádosti o zápis vozidla do registru silničních vozidel nebo při změně vlastníka auta. Návrh novely stanovuje, které doklady bude možné podat elektronicky. Dál ovšem bude nutné doložit některé doklady v listinné podobě při vyzvednutí osvědčení o registraci vozidla.

Návrh dále počítá se zrušením povinnosti předkládat protokol o evidenční kontrole při žádosti o registraci vozidla nebo při změně provozovatele. K protokolu o evidenční kontrole mají obecní úřady s rozšířenou působností přístup přes informační systém technických prohlídek. Prodlouží se také doba, po kterou je výsledek evidenční kontroly využitelný ve vybraných řízeních, a to z 30 dnů na dva roky.

Pražák s B na značce? Stát zvažuje vytvoření celorepublikových SPZ

Ekonomika

Zjednodušení se chystá i pro přepis vozidla na jiného majitele či provozovatele, kdy nově bude podle návrhu možné podat žádost separátně podáním původního a nového vlastníka či provozovatele vozidla. Žádosti však musí dostat stejný úřad.

Návrh zákona řeší i další změny, které se týkají například technických detailů při vyřazování vozidla z provozu nebo uznávání některých dokladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám