Hlavní obsah

V Rusku zkusili napodobit nejčernější lak na světě. Na staré Ladě

Jmenuje se to Vantablack a nejedná se o barvu, nýbrž o nanomateriál, který ze všeho nejvíc připomíná neprostupnou tmu. V Rusku se pokusili ho napodobit. Co říkáte výsledku?

Foto: Marek Bednář, Novinky

Takhle vypadá skutečný Vantablack na autě, konkrétně na BMW X6. Světlo se od něj odráží jen pod velmi ostrým úhlem.

Článek

BMW X6 Vantablack je nejčernější auto na světě, a to díky materiálu Vantablack, kterým je jeho karoserie pokryta. Ruský kanál Garage 54 na YouTube chtěl vytvořit takovou Ladu, jenže Vantablack je nesmírně drahý. Tak se pokusili ho vyrobit sami - a výsledkem je dost možná nejčernější Lada na světě.

Na první pohled je jasné, že karoserie téhle Lady má do Vantablacku daleko. Z procesu příprav je to samozřejmé - díváme se na doma vytvořenou barvu z rozemletých uhlíkových granulí. Je to velmi temná a velmi matná barva a vůz je, zejména na sněhu, opravdu černočerný.

Jak vypadá nejčernější auto na světě? Naživo je to až nepříjemný zážitek

Autosalon Frankfurt

Jenže Vantablack je pořád úplně jiná liga. Primárně proto, že to není barva, nýbrž „les” nanotrubiček, kterým je povrch pokrytý. V těchto nanotrubičkách se zachycuje dopadající světlo a díky tomu materiál pohltí 99,96 % viditelného světla. Přesto, na ručně smíchanou barvu je to působivý výsledek.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusové staví cybertruck ze starého UAZu

Samozřejmě, že to je replika, nikoliv skutečná Tesla Cybertruck - ta se z ruského offroadu opravdu nestaví. Ale nelze upřít, že napodobenina konceptu vypadá...

Výběr článků

Načítám