Hlavní obsah

Jak vypadá nejčernější auto na světě? Naživo je to až nepříjemný zážitek

Novinky, Marek Bednář, Frankfurt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černých aut jezdí po světě spousty, ale nejčernější je jen jedno - BMW X6 Vantablack. Automobilka ho představila na frankfurtském autosalonu pod světelnou show, aby ukázala, jak moc není vidět.

BMW X6 Vantablack na frankfurtském autosalonuVideo: Marek Bednář, Novinky

 
Článek

V záplavě nablýskaných konceptů i sériových nových aut stojí na frankfurtském autosalonu jedno, které se neblýská vůbec. Ne že by automobilka odvedla špatnou práci - tenhle vůz je unikátní právě tím, že jeho lak pohlcuje 99,96 % světla, které na něj dopadne.

Je totiž proveden z materiálu jménem Vantablack, který je označován za nejčernější černou na světě - právě proto kolik světla pohltí a jak málo ho odrazí. Automobilka BMW ho představila ve speciální místnosti, která na první pohled vypadá jako zrcadlové bludiště.

Je tu poněkud tma, ale ve stropě je obrovská spousta zdrojů světla. Ty spouští světelnou show, jejíž část si můžete prohlédnout ve videu. Její princip je ukázat, že auto je pořád stejně černé, ať na něj svítí cokoliv - a to se daří. Od karoserie vozu se neodráží prostě nic, co by bylo lidské oko schopné nějak rozumně zachytit.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Pod určitými úhly se i od Vantablacku nějaké světlo odrazí.

Materiálu Vantablack neříkáme „barva”, protože to tak úplně barva není - je to „les” nanotrubiček z uhlíku, které „rostou” na povrchu. Právě tak pohlcuje téměř všechno světlo, které na něj dopadne. Světlo se standardně neodrazí, ale zachytí se mezi trubičkami.

Výsledek je pro lidské oko velmi neobvyklý a může být do jisté míry nepříjemný. Bohužel, jak Vantablack působí na dotek, jsme nezjistili - X6 byla za bariérou příliš daleko na to, abych na ni dosáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám