Hlavní obsah

V Nizozemsku odtajnili stovky zaprášených veteránů, budou k mání v aukci

Ve starém kostele a dvou skladech v nizozemském Dordrechtu se roky skrývalo na 230 historických aut, od alf romeo přes ferrari a jaguary až po Tatru 87.

Článek

Třebaže se někdy může zdát, že všechna historická auta schovaná ve stodolách už byla nalezena, fanouška autoveteránů vždycky něco překvapí. Někdy to je jen pár kousků ve staré stodole, tentokrát ale před námi stojí obří sbírka, čítající nějakých 230 kusů všemožných aut starých desítky let.

Jsou tu astony, alfy, ferrari, lancie, facel vega, NSU, maserati, lincolny, mustangy, cadillaky, mercedesy, jaguary, nejméně jeden talbot, BMW a spousta dalších aut včetně Tatry 87, která se ve videu sice jen mihne, ale podle přídě se třemi světlomety je bezpečně poznat. Sbírka obsahuje i kousky sotva známých značek, jako je Moretti, Matra či Villard.

Sbírat je před několika desítkami let začal muž jménem Palmen, který se živil obchodováním s klasickými auty. Očividně ne všechna prodal, některá koupil sobě a schoval do dvou skladů a jednoho starého kostela v nizozemském Dordrechtu. Svou sbírku udržoval jakž takž v tajnosti, moc ji lidem neukazoval a o auta se staral sám, ovšem udržoval je v původním stavu, nerenovoval je.

Galerie Aaldering, která bude auta prodávat v aukci, píše, že její zástupci o sbírce věděli delší dobu, ale nikdy ji neviděli. Až nyní se pan Palmen z neupřesněných důvodů již o sbírku nemohl dále starat, a tak se dostala do rukou galerie. Soudě podle toho, jak jsou auta zaprášená, o ně nikdo nepečoval už hezkou řádku let.

Vozy budou k mání v internetové aukci, která bude probíhat od 19. května do začátku června, kdy postupně ve třech fázích skončí. Jaký bude výtěžek, je těžké odhadovat, ale některé vozy sbírky mají obrovskou hodnotu i v předrenovačním stavu.

Poklady v podobě historických aut lze pořád ještě najít, říká sběratel

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám