Hlavní obsah

USA prověří, zda dovoz aut z Číny nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se rozhodly prošetřit, zda dovoz automobilů z Číny nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost. Informoval o tom Bílý dům. Důvodem vyšetřování je podle něj skutečnost, že automobily shromažďují velké množství citlivých údajů o řidičích a pasažérech a využívají své kamery a senzory k zaznamenávání informací o americké infrastruktuře, napsala agentura Reuters.

Foto: BYD

Transport vozů značky BYD, ilustrační foto

Článek

„Čína by mohla zaplavit náš trh svými vozidly, což by mohlo ohrozit naši národní bezpečnost,“ uvedl podle tiskové zprávy Bílého domu americký prezident Joe Biden. „Nepřipustím, aby se tak stalo pod mým dohledem,“ dodal.

Představitelé Bílého domu uvedli, že zatím nelze říci, jaké kroky by Spojené státy mohly v této souvislosti podniknout. Upozornili nicméně, že americká vláda má značné pravomoci a může přistoupit k řešením, která by mohla mít „velký dopad“.

Šetření bude mít na starosti americké ministerstvo obchodu. To bude v příštích 60 dnech zjišťovat názory na tuto otázku a následně zváží navržení regulace, která by řešila zjištěné problémy.

Spojené státy již v minulosti kvůli obavám ohledně shromažďování údajů zakázaly čínským telekomunikačním společnostem působit na americkém trhu. Označily rovněž čínské dodavatele telekomunikačních zařízení Huawei a ZTE za hrozbu a znemožnily americkým operátorům používat jejich zařízení v domácích telekomunikačních sítích, uvedl Reuters.

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám