Hlavní obsah

Toyota vsadila miliardy na létající auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jednou se tak stalo a děje se to znovu. Japonská automobilka Toyota znovu investuje do létajících aut, jakýchsi elektrických dronů, tentokráte ve společnosti Joby Aviation. Je to skutečně budoucnost individuální mobility?

Foto: Toyota

Toyota Joby eVTOL

Článek

Toyota měla podle webu Carscoops do Joby Aviation napumpovat 394 milionů dolarů, tedy v přepočtu přibližně 9 miliard korun. Letecké společnosti, která se zabývá vývojem, výrobou a komercializací letounů s funkcí vertikálního vzletu pro osobní přepravu pasažérů se tak výrazně zlepšily manévrovací podmínky.

Toyota Supra dostala čtyřválec, řidičským nadšencům nabídne dvě důležité výhody

AutoMoto

Takto masivní přísun financí znamená, že Toyota se rázem u Joby stala hlavním investorem. Kromě financí se ovšem Japonci hodlají s inženýry v letecké společnosti podělit i o své odborné znalosti v oblasti výroby, materiálů a nákladů. To by mělo firmě pomoci při výrobě navržených strojů.

Co se samotného létajícího stroje týče, Joby na svých stránkách uvádí, že se jedná o čtyřmístný osobní letoun, který dokáže vyvinout rychlost okolo 322 km/h a uletí i 241 kilometrů na jedno nabití, což vypovídá o tom, že stroj bude elektrický. Podle Toyoty se vývoj řídí nejmodernějšími trendy v letectví, aby mohl být dron denně využíván v oblastech měst i mezi nimi.

Porsche bude vyvíjet létající auto s Boeingem

AutoMoto

Toyota se mimo jiné nechala slyšet, že si od spolupráce slibuje zisk nových technologií a doufá, že její investice přivede městkou leteckou dopravu do hlavního proudu a zahájí novou éru přepravy zboží i osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám