Hlavní obsah

Tesla chce v Indii vyrábět levný elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Tesly budou ještě tento měsíc jednat s indickým ministrem obchodu o plánu na vybudování závodu, kde by tato americká automobilka vyráběla nový elektromobil za dva miliony rupií, přes 530 000 Kč. S odvoláním na obeznámený zdroj o tom informovala agentura Reuters.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Logo automobilky Tesla

Článek

Levné elektromobily vyrobené v indickém závodě by podle něj byly určené pro domácí trh i na export. Elektromobily se nyní podílejí na celkovém prodeji vozidel v Indii, která je třetím největším automobilovým trhem na světě, méně než dvěma procenty.

Loni Tesla lobbovala za snížení dovozních daní na elektromobily dodávané do Indie. Na tuto snahu vládní představitelé reagovali výzvou, aby automobilka vyráběla vozy přímo v zemi. Šéf společnosti Elon Musk se v červnu setkal s indickým premiérem Naréndrou Módím a prohlásil tehdy, že hodlá v Indii významně investovat.

Elektromobil za dva miliony rupií, který podle zdroje agentury Reuters zástupci Tesly popsali při jednání, je o čtvrtinu lacinější než nynější nejlevnější nabídka automobilky. Tou je sedan Model 3, jenž v Číně stojí 32 200 dolarů (přes 700 000 Kč). Na českém trhu Tesla základní verzi Modelu 3 na svém webu nabízí za zhruba jeden milion Kč.

Vedení Tesly v květnu v Indii jednalo se zástupci vlády o zřízení výrobní základny pro automobily a baterie v zemi. Diskuse s indickými vládními představiteli v Dillí mají pokračovat tento měsíc, řekly tiskové agentuře dva obeznámené zdroje.

Indie odmítla plánovanou obří továrnu čínské automobilky

AutoMoto

Zástupci Tesly se podle nich setkají s indickým ministrem obchodu Pijušem Gojalem. Očekává se, že budou hovořit o vytvoření dodavatelského řetězce pro elektromobily a případné přidělení pozemků pro stavbu továrny. Ministerstvo obchodu na žádost o komentář nereagovalo.

Automobilka dříve uvedla, že její nová platforma nové generace sníží výrobní náklady o 25 procent a mohla by být základem více modelů. Neupřesnila, o které modely se bude jednat ani kolik budou stát.

Na této platformě se budou montovat vozy v továrně, kterou Tesla staví v Mexiku. Automobilka plánuje její rozšíření i do dalších závodů. Tesla elektromobily vyrábí v amerických státech Kalifornie a Texas. Mimo Severní Ameriku má továrny u Berlína a v Šanghaji.

Šanghajský závod je největším závodem společnosti a zastane téměř 40 procent celosvětové kapacity automobilky. Plány na rozšíření kapacity v této továrně čekají na schválení regulačních orgánů.

Tesla Cybertruck nasbírala téměř dva miliony předobjednávek, noví zákazníci mohou čekat až pět let

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám