Hlavní obsah

Indie odmítla plánovanou obří továrnu čínské automobilky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická vláda odmítla návrh čínského výrobce automobilů BYD na zřízení výrobního závodu v hodnotě jedné miliardy dolarů v Hajdarábádu zaměřeného na výrobu SUV.

Foto: Profimedia.cz

Elektromobil BYD Dolphin

Článek

Automobilka BYD plánovala zřízení závodu s místní společností Megha Engineering and Infrastructures a začátkem tohoto měsíce předložila návrh továrny.

V návrhu BYD uvedla, že továrna vyrobí 10 000 až 15 000 elektrických vozidel ročně. Rozumí se, že Megha plánovala vložit kapitál do závodu, zatímco BYD poskytne své know-how a technologii.

Kromě toho měly BYD a Megha v úmyslu vybudovat nabíjecí stanice po celé zemi a také plánovaly výstavbu výzkumných a vývojových a školicích center.

Indické ministerstvo obchodu, ministerstvo pro podporu průmyslu a vnitřního obchodu však plány odmítlo. Zpráva agentury Reuters uvádí, že za to mohou blíže nespecifikované „bezpečnostní obavy týkající se čínských investic v Indii“.

Místní publikace Business Today poznamenává, že indická vláda změnila v dubnu 2020 svou politiku přímých zahraničních investic, což znamená, že pro investice pocházející ze zemí, se kterými sdílí pozemní hranici, je nyní zapotřebí vládní souhlas.

BYD patří mezi největší čínské automobilky. V první polovině roku 2023 prodala 1 255 637 plug-in hybridních a bateriových elektrických vozidel, což představuje významný 95,78% nárůst proti předchozímu roku. Letos se chystá prodat 3 miliony nových aut.

Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Brazílii svůj první závod mimo Asii

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám