Hlavní obsah

Terénní Porsche 911 na prvních snímcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Porsche potvrdila přípravy terénní varianty ikonické 911, premiéra se chystá na 16. listopad. Přestože ponese jméno Dakar, o závodní auto se nejedná, v příštím roce zamíří na trh.

Foto: Porsche

Porsche 911 Dakar

Článek

Vypadá to, že jsme svědky založení nové kategorie automobilů, sportovních vozů s terénním podvozkem. Lamborghini Huracán Sterrato následuje Porsche s modelem 911 Dakar.

Novinka, která je k vidění na prvních snímcích z testování prototypů, je pojmenována po průlomovém vítězství Porsche v roce 1984 na slavné rallye Paříž-Dakar se speciálně upraveným modelem 911 Carrera s pohonem všech kol.

Má nastavitelné výškové odpružení, které mu pomáhá překonávat nerovnosti, stejně jako zvýšená světlá výška a další vymoženosti, které si Stuttgartští zatím nechávají pro sebe.

Supersport do terénu. Lamborghini ukazuje netradiční verzi huracánu

AutoMoto

Generální projektový manažer Achim Lamparter tvrdí, že vývojový tým s prototypy ujel více než 500 000 km, včetně 10 000 km v těžkém terénu.

Některé z těchto kilometrů vozy absolvovaly v Dubaji a Maroku, kde testovací jezdci zaútočili na 50metrové duny při teplotách až 45 stupňů Celsia, zatímco jiné byly nashromážděny na zamrzlých jezerech Arjeplog ve Švédsku.

Inženýři Porsche potrápili své prototypy i na testovací dráze Château de Lastours v jižní Francii, kde týmy pilují své dakarské speciály na rozlehlých kamenitých tratích seskoky.

První jízda s Porsche 718 GT4 a Spyder: Tady je laťka puristických sporťáků

AutoMoto

„Řízení tohoto vozu je neuvěřitelně zábavné,“ nadchl se ambasador Porsche a bývalý šampion v rallye Walter Röhrl.

„Všechno funguje tak přesně a klidně. Žádný zákazník Porsche nebude věřit všemu, co můžete s tímto vozem dělat, než ho vyzkouší.“

„Nejprve jsem neměl odvahu posouvat auto až na jeho limity,“ řekl vývojový jezdec Lars Kern. „Jsem ale velmi spokojen s ovladatelností na sypkém povrchu. Dokonce i ABS je optimalizováno pro brzdění na štěrku. Je úžasné, jakou přilnavost poskytují terénní pneumatiky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám