Hlavní obsah

Svérázný rekord. Elektromobil ujel sedm kilometrů pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým Australanů s Toyotou Land Cruiser řady 40 přestavěnou na elektromobil vytvořil světový rekord v nejdelší a nejhlubší podvodní jízdě. Ujel sedm kilometrů přes Darwinský přístav a dosáhl hloubky až 30 metrů.

Článek

Tým složený z řady strojních inženýrů, potápěčů a dalších byl inspirován podobným pokusem, o který na začátku 80. let usiloval jiný tým vybavený šnorchlem o délce 60 metrů. Tehdy se pokusil překročit přístav na Land Cruiseru, ale zastavil se po třech kilometrech, kdy se vůz nepodařilo znovu nastartovat.

Aby si usnadnil cestu, rozhodl se tým jednoduše zbavit hnacího ústrojí Land Cruiseru z roku 1978 a nahradit jej elektromotorem.

I když tato část transformace byla snadná, nestačí na jízdu pod vodou. Inspirací ze světa podvodních dálkově ovládaných vozidel tým zapouzdřil motor, ovladač a baterie do silikonového oleje.

Koenigsegg Gemera dostal osmiválec, je nejvýkonnějším autem na světě

AutoMoto

Také naplnili pneumatiky vodou, aby se ujistili, že zvládnou tlak, a pomohli vozu přilepit se na dno. Přestože si byli jisti, že pohonná jednotka podvodní jízdu zvládne, byli schopni otestovat celé auto pouze jednou ve slané vodě.

Ale v sobotu 29. července kolem deváté ranní místního času tým odstartoval a očekával, že na druhou stranu přístavu dorazí kolem 16. hodiny. Bohužel, ačkoli Land Cruiser zvládal vodu dobře, uvízl v uvolněném bahně na dně přístavu, což jej zpomalilo.

Pokaždé, když se to stalo, tým k vozu musel připevnit balonky, aby mu pomohl zvednout se z bahna, uvádí ABC News. Navíc překonání plynovodu trvalo týmu déle, než se očekávalo, což ho ještě zdrželo. Jeho postup ještě více zpomalila častá potřeba výměny řidičů.

Řidičský tým tvořilo 30 komerčních potápěčů z celé Austrálie, protože mohli strávit za volantem najednou jen 15 minut.

Krátce před 21:00, 12 hodin po startu, se z hlubin na druhé straně přístavu vynořil Land Cruiser a vjel na pláž plnou čekajících diváků, kteří slavili úspěch.

Nejrychlejší auto své doby mělo při rekordním pokusu šroubovák v olejové nádrži, zjistili při renovaci

AutoMoto

Hybrid do čtyřicetiletého modelu? Toyota zvažuje modernu pro Land Cruiser řady 70

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám