Hlavní obsah

Suzuki představuje nový swift v evropské verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po asijské premiéře představuje Suzuki novou generaci hatchbacku Swift i v evropském provedení. Vychází z předchůdce a nabídne mild-hybridní pohon.

Foto: Suzuki

Suzuki Swift pro modelový rok 2024

Článek

Swift, kterého Suzuki od svého uvedení na trh před 20 lety prodalo už přes devět milionů kusů, přijíždí pro rok 2024 ve své čtvrté generaci.

Podle Suzuki jde o zcela nové vydání, ale rozhodně je vidět podobnost s předchůdcem, zejména kolem přídě. Tentokrát se ale kapota zmenšila, boky mají výraznou linii a jinak je řešen i například prostor kolem c-sloupku.

V přepracované kabině je také podobná směs starého a nového. Stále ještě analogové přístroje doplňuje nový 9palcový tablet v horní části palubní desky. Klimatizační panel také prošel změnou, aby byl v souladu s ostatními modely Suzuki, ale přišel tak o otočné voliče.

Systémy na novém voze zahrnují asistenci pro jízdu v jízdním pruhu, monitorování řidiče a Dual Sensor Brake Support II, který využívá kombinaci kamerových a radarových snímků k upozornění řidiče na auta, kola a chodce v jeho cestě a může také automaticky zabrzdit, pokud řidič nereaguje.

Stejně jako odcházející swift je i nová verze standardně dodávána s mild-hybridním pohonem. Automobilka stále neodhalila údaje o výkonu tříválcové dvanáctistovky, ale víme, že je k dispozici s výběrem pohonu předních a všech kol a byl optimalizován pro vyšší točivý moment v nízkých otáčkách.

Dosud 1,2litrový mild-hybrid nabídl výkon 83 koní a zrychlení na 100 km/h s volitelnou převodovkou CVT mu trvalo 12,2 sekundy. Japonská verze vozu z roku 2024, která byla vydána před několika týdny, je dodávána pouze s převodovkou CVT, ale je možné, že evropský model bude stále k dispozici se třemi pedály a pákou. To se nejspíš dozvíme blíže k datu zahájení prodeje na jaře 2024.

Suzuki plánuje pět elektromobilů pro Evropu do roku 2030, včetně modelu Jimny

AutoMoto

Za volantem Suzuki Swace: Corolla s mimozemskou tváří

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám