Hlavní obsah

Společnost TÜV potvrdila, že Toyoty nemají s brzdami problém

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské Toyotě nedávná hysterie ohledně zasekávání pedálů akcelerátoru a následné nemožnosti bezpečně zastavit vozidlo velmi uškodila. Firma se proto logicky brání - dle zjištění nezávislé inspekce u německé organizace TÜV nemají svolávané modely Toyoty s brzdami problém.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Inspekční společnost TÜV Porýní ve znaleckém posudku dospěla k tomu, že modely Toyota lze i v mezním případě zablokovaného pedálu akcelerace při plném sešlápnutí bezpečně zabrzdit až do zastavení.

Při testu byly měřeny brzdné dráhy plně naložených modelů, které byly nedávno zahrnuty do svolávací akce, a to modely iQ, Aygo, Yaris, Auris, Verso, Avensis a RAV4.

Vozidla byla při plném zatížení zrychlena vždy na 80 % jejich nejvyšší rychlosti a následně dvakrát zabrzděna. Součástí zkoušky bylo i brzdění při sešlápnutém pedálu akcelerace. Ani v jednom případě se u žádného z vozů neprokázalo, že by vozy nebylo možné bezpečně zastavit.

Kvůli problémům s brzděním či nechtěným zrychlováním byla již Toyota nucena svolat po celém světě k opravám přes osm miliónů automobilů. Podle některých pozorovatelů však může za vysokým počtem případů nechtěného zrychlení stát šířící se masová hysterie a zčásti snaha řidičů svalit vinu za své chyby na závady, které automobilka přiznala. S náhlým zrychlením u vozů Toyota je spojováno celkem 52 úmrtí a 38 zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota a Ford mají závadu u hybridů

Problémy s brzdami u svých hybridních vozů má vedle největší světové automobilky Toyota i americký Ford. Zatímco u Fordu se závada týká maximálně 17 600...

Toyota odmítla ocenění pro vůz Prius

Největší světová automobilka Toyota Motor odmítla přijmout ocenění za energetickou hospodárnost, které japonská vláda udělila jejímu hybridnímu modelu Prius....

Šéf Toyoty se omluvil za porouchané vozy

Prezident japonské automobilky Toyota Akio Toyoda se v prohlášení omluvil za současné problémy firmy. Toyoda přisuzuje poruchy příliš rychlému růstu...

Výběr článků

Načítám