Hlavní obsah

Speciální edice slaví 70 let Toyoty Land Cruiser. Původní model vznikl pro americkou armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská divize Toyoty se rozhodla oslavit 70 let výroby modelu Land Cruiser speciální edicí verze 70. Vznik tohoto modelu je úzce spjat s jinou, americkou offroadovou ikonou.

Foto: Toyota Australia

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary

Článek

Nedlouho po osmdesátém výročí Jeepu slaví jubileum další, neméně proslulé jméno – Toyota Land Cruiser. Její předchůdce se začal vyrábět v roce 1951, před 70. lety.

Proč zmiňujeme Jeep? Oním autem, jehož výročí Toyota skutečně slaví, je Toyota BJ. To vzniklo na základě požadavku americké armády z roku 1950 na výrobu stovky aut do korejské války podle plánů tehdejšího Willysu – auta, které položilo základy dnešní automobilky Jeep. Jméno Land Cruiser začala Toyota používat až o tři roky později.

Foto: Toyota

Toyota BJ z roku 1951

Nicméně, zpět k výroční edici. Nebude k mání pro celý svět, nýbrž ji připravila australská divize na základě terénního Land Cruiseru 70. Ten sám o sobě je na trhu už 37 let pouze s dílčími úpravami a v Evropě se neprodává, ovšem je aktuální generací offroadové a pracovní odnože land cruiseru.

Po technické stránce se u edice nazvané jednoduše 70th Anniversary nezměnilo nic, pod kapotou stále pracuje 4,5l dieselový osmiválec o 205 koních a 430 N.m. Je spojený s pětistupňovou manuální převodovkou a dvoustupňovou přídavnou převodovkou.

Foto: Toyota Australia

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary

Samozřejmě, oba nápravové diferenciály jsou vybaveny uzávěrkami, ve standardu je „šnorchl” pro zmírnění rizika nasátí vody do motoru či prachu na prašných cestách. A také 130l palivová nádrž a možnost táhnout až 3,5 tuny těžký přívěs.

Výroční edici z něj dělají plakety zvenčí a dřevěné obložení částí interiéru uvnitř. Z více funkčních věcí tu jsou oproti běžné verzi tmavá kola, zatmavené části světlometů nebo LEDkové mlhovky a denní svícení.

Toyota začne znovu vyrábět náhradní díly na 60 let starý model

AutoMoto

Land Cruiser 70 70th Anniversary bude k mání jen v Austrálii od září letošního roku, ovšem bude na prodej ve všech třech karosářských variantách – jako dvou i čtyřdveřový pick-up a také pětidveřové SUV. Ceny startují na 78 500 australských dolarech, což je v přepočtu 1,24 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám