Hlavní obsah

Skupina Hyundai investuje do výroby elektromobilů v přepočtu přes 389 miliard korun

Skupina, která zahrnuje značky Hyundai, Kia a Genesis, se chce stát jedním ze tří největších výrobců elektrických aut na světě. Investice 24 bilionů wonů má proběhnout v domovské Jižní Koreji.

Foto: Hyundai

Elektrický Hyundai Ioniq 6 (ilustrační foto)

Článek

Skupina Hyundai Motor Group investuje do roku 2030 do výroby elektromobilů v Jižní Koreji 24 bilionů wonů (přes 389 miliard korun). Skupina si zároveň stanovila cíl stát se jedním ze tří největších výrobců elektromobilů na světě. Informovala o tom na svém webu. Do konce desetiletí hodlá společnost zvýšit svou roční produkci elektromobilů v Jižní Koreji na 1,5 milionu kusů a celosvětově na 3,6 milionu aut.

Skupina zahrnuje společnost Hyundai Motor, Kia, luxusní značku Genesis a divizi náhradních dílů a služeb Hyundai Mobis. Investiční plán zveřejnila v době, kdy se jihokorejský prezident Jun Sok-jol zúčastnil slavnostního položení základního kamene prvního závodu značky Kia na výrobu elektromobilů, který bude ve městě Hwasong.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kia EV6 (ilustrační foto)

První závod skupiny v zemi za téměř 30 let má provoz zahájit v roce 2025. Kia do něj investuje přibližně jeden bilion wonů a v prvním roce plánuje vyrobit 150 tisíc vozů s potenciálem rozšíření podle budoucích podmínek na trhu.

Prezident Jun přislíbil, že v první polovině letošního roku přijme opatření na pomoc jihokorejskému automobilovému průmyslu při přechodu na elektrifikaci. Prezidentská kancelář dále uvedla, že vláda rozšíří daňové úlevy pro domácí investice do zařízení na výrobu elektrických vozidel, aby se do roku 2030 pětinásobně zvýšila výrobní kapacita.

Jihokorejská automobilová skupina loni informovala, že do roku 2025 investuje ve Spojených státech přes deset miliard dolarů. Americký investiční plán zahrnuje její investici 5,5 miliardy dolarů do nových závodů na výrobu elektromobilů a baterií ve státě Georgia.

Světovým autem roku je znovu elektrický hyundai

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám