Hlavní obsah

Světovým autem roku je znovu elektrický hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyundai Ioniq 6 byl ve středu na autosalonu v New Yorku korunován jako nejlepší vůz ve třech kategoriích ankety Světové auto roku 2023. Je to již druhý rok v řadě, kdy se značka stala trojnásobným vítězem. V loňském roce ceny sbíral hatchback Ioniq 5.

Foto: Hyundai

Hyundai Ioniq 6

Článek

Nový elektrický sedan byl vyhlášen nejen Světovým autem roku, ale zvítězil i v kategorii elektrického vozidla roku, a i jeho design byl označen jako nejlepší. Sesterská značka Kia si také vysloužila uznání, protože model EV6 ve verzi GT byl označen jako výkonné auto roku.

Kategorii luxusního vozu roku vyhrál kalifornský elektromobil Lucid Air a městským vozem je Citroën C3, avšak jeho jihoamerická verze, která připomíná spíše malý crossover.

Aerodynamický sedan

Ioniq 6 je podobně jako menší Ioniq 5 nebo Kia EV6 postaven na modulární platformě E-GMP. Je s délkou 4855 mm, šířkou 1880 mm a výškou 1495 mm poměrně velkým, ale placatým vozem s aerodynamickou karoserií.

Větší baterie je spárována se dvěma elektromotory, tedy pohonem všech kol. Tehdy má sedan nejvyšší výkon 239 kW, 325 koní.

Poskytuje i ultra rychlé, 800V nabíjení, které za 15 minut umožňuje prodloužit dojezd až o 351 kilometrů. Nabití z 10 na 80 % trvá 18 minut. Systém podporuje 400V nabíjení bez potřeby dodatečných komponentů nebo adaptérů.

Rozvor náprav 2950 mm zase slibuje dostatek prostoru v interiéru. K mání jsou i přední sedačky s funkcí relaxační polohy, která znamená sklopení do podoby lehátka. Vyrábí se v jihokorejském Asanu.

Hyundai odhalil techniku Ioniqu 6. Aerodynamický sedan má být velmi úsporný

AutoMoto

Hyundai zveřejnil dojezd Ioniqu 6, první exemplář je na skok v Česku

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám