Hlavní obsah

Škoda ukazuje novodobého upíra z Feratu. Bohužel jen na papíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skica novodobého Feratu, filmového upířího auta, dle slov jejího autora zachycuje první dojem, který v člověku vůz z filmu zanechá. Nejezdí však na krev, zůstává pouze na papíře.

Foto: Škoda

Znovuzrozený Ferat designéra Baptista de Brugiera

Článek

To auto zná každý milovník filmů – je černé, placaté a jezdí na lidskou krev, kterou saje skrz pedál plynu. Škoda 110 Super Sport, díky filmu Upír z Feratu přezdívaná „Ferat”, rozhodně patří k nejznámějším dílům AZNP, třebaže její slavná černá verze vznikla jen kvůli filmu.

Škoda odpískala novou Fabii Combi, kvůli emisím

AutoMoto

Perem francouzského designéra Baptista de Brugiere došel tento vůz znovuzrození, a to skutečně pozoruhodného. Dominuje mu naznačený motiv písmene X na přídi a gigantické zadní křídlo, vyšší než kabina.

Foto: Škoda

Znovuzrozený Ferat designéra Baptista de Brugiera

Nový Ferat vypadá takhle, protože se designér snažil zachovat první dojem, který v něm ten původní zanechal. „Je to ta půlsekunda, než váš mozek začne design analyzovat. V tom okamžiku na vás zapůsobí některé prvky, které jsem se snažil zachovat,“ vypráví Baptiste. Důležité tedy podle něj byly základní proporce s malou výškou vozu, „špičatá“ střecha a právě obří křídlo.

Foto: Škoda

Znovuzrozený Ferat designéra Baptista de Brugiera

Navzdory tomu se mu ale povedlo zachovat i klesající linie od předního nárazníku dozadu. Něco takového dnes není obvyklé a musí se s tím pracovat opatrně, ovšem de Brugierovi se to povedlo. A přimíchal i prvky současných škodovek – tvar masky chladiče či vyvýšenou střední část kapoty.

Foto: Škoda

Baptiste de Brugiere s původním filmovým Feratem

Samozřejmě, na krev de Brugierův Ferat nejezdí. Nejezdí na nic, existuje jen na papíře, a kdyby existoval i v realitě, patrně by ho poháněla elektřina. Jako designérské cvičení či hypotetické pokračování linky, kterou mohla kdysi zažehnout původní Škoda 110 Super Sport z roku 1971, je však zajímavý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám