Hlavní obsah

Za volantem nové Škody Fabia: Nejmenší škodovka dospěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po první jízdě s prototypem nové fabie jsem usedl za volant sériového kusu. Čtvrtá generace je v mnoha ohledech dalekým skokem, pokud ji srovnám s předchůdci.

Za volantem nové Škody FabiaVideo: Škoda Auto/Novinky.cz

 
Článek

Čtvrté vydání fabie přijíždí na trh v turbulentních časech, ve kterých chce ale nabídnout obvyklé jistoty. Má běžné zážehové motory bez elektrifikace a chce být opět tím hrdinou všedního dne, jakým tento model vždy byl.

Ostatně rodinné příslušníky aktuálně spíše dohání, pokud se soustředíme na technický základ. Zatímco zbytek koncernu Volkswagen vyrukoval s novými malými vozy v roce 2017, kdy byl představen Volkswagen Polo a Seat Ibiza, přičemž o rok později následovalo Audi A1, Škoda se svou fabií z roku 2014 zůstávala nejstarší.

Čtvrtá generace však již staví na aktuální modulární platformě MQB A0 pro malé koncernové vozy.

Aerodynamika měla hlavní slovo

Vzhledem k tomu, že Škoda přestala nabízet městské miniauto citigo, je fabia znovu tím nejmenším modelem v nabídce. Škoda v tomto trendu rozhodně není sama, naopak. Takzvaný segment A podlehl dnešním náročným předpisům ohledně emisí, bezpečnosti, ale i požadavkům na komfort a výbavu natolik, že se již nevyplatí.

Kdo by čekal, že budou o třídu větší auta kvůli tomu menší, ten se mýlí. Jsou pod podobným tlakem jako zmínění „trpaslíci“. Dnešní zákazníci podle zástupců automobilek už od hatchbacků segmentu B, mezi které patří i fabia, očekávají mnohem více než dříve.

Foto: Škoda Auto

Nový je oranžový lak Phoenix.

Fabia kvůli tomu i podstatně narostla. S délkou 4107 mm je mezigeneračně o 110 mm delší, rozvor náprav je prodloužen o 109 mm na hodnotu 2564. Jde o jeden z největších vozů své třídy, což ostatně souzní s politikou, kterou Škoda nastolila už za dob první octavie, tedy nabídnout kousek auta navíc.

Fabia 3. generaceFabia 4. generace
Délka (mm)39974107
Šířka (mm)17321780
Výška (mm)14671460
Rozvor (mm)24552564
Rozchod kol vpředu (mm)14631525
Rozchod kol vzadu (mm)14571509
Objem zavazadlového prostoru (l)330380
Maximální objem zavazadlového prostoru (l)11501190

Už během jízd s prototypem jsem proto začal smýšlet o možné vnitřní konkurenci. Nabízí se totiž srovnání s dalším modelem na shodné platformě MQB A0, a sice scalou.

Podle zástupců automobilky je však rozdíl 255 mm délky více než dostatečný k tomu, aby si obě auta obhájila svou existenci vedle sebe. Přesto si myslím, že nová fabia na scale lehce kanibalizovat může. I díky mezigeneračnímu posunu, který začíná už u samotného designu exteriéru.

Výše zmíněná čísla totiž znamenají, že novinka má o poznání líbivější proporce. Pomáhá si nejen faktickými milimetry, ale i designovými prvky. K optickému rozšíření slouží čelní maska chladiče i zadní dělené světlomety. Ty byly použity vůbec poprvé. „Díky nim máme auto nejen opticky širší, ale mohli jsme si dovolit rozšíření otvoru zavazadlového prostoru,“ popisuje designér interiéru Peter Olah.

Seaty Ibiza a Arona prošly modernizací, změny jsou hlavně uvnitř

AutoMoto

Šéfdesignér Oliver Stefani samozřejmě dále rozvíjí motiv trojúhelníků, ostrých hran a českého křišťálu. „Možná si všimnete, že hrany na předních dveřích tvoří motiv české vlajky,“ říká Stefani útočící na národní city.

S celkovým nafouknutím vozu musí jít dohromady samozřejmě i kola, která mají disky od 14 až po 18 palců.

V rámci boje za co nejnižší hodnoty emisí, které se navíc už měří i v reálných podmínkách, se inženýři soustředili na aerodynamiku více než kdy jindy. Za každý gram se totiž platí a nelze než říci prosté – když auto nemá elektrickou výpomoc, musí si umět poradit se vzduchem.

V porovnání s předchůdcem klesla hodnota součinitele odporu vzduchu z 0,32 na 0,28. To je nejlepší číslo ve třídě. Zásluhu má například rozsáhlé zakrytování podvozku, velký zadní spoiler nebo aktivní žaluzie před motorem.

Takhle útulno nikdy ve fabii nebylo

Nová fabia pokračuje v architektuře interiéru, se kterou již dorazily modely jako scala, enyaq nebo nová octavia. Dominuje tedy velký displej infotainmentu s výdechy ventilace pod ním. Ovládání ventilace přitom na rozdíl od octavie zůstalo mechanické.

Dvouramenný volant a digitální přístrojový štít majitele nových škodovek rovněž nepřekvapí, ovšem aby se fabia zase tolik neschovávala, line se přes palubní desku volitelně barevná lišta s ambientním osvětlením, která přechází do kulatých bočních výdechů ventilace.

Foto: Škoda Auto

Interiér připomíná větší modely, hodnotně působí textilní prvek na přístrojové desce.

Tento tvar je u značky v moderní historii netypický. Stejně jako velké nápisy s názvem modelu, které se objevují na palubní desce nad přístrojovým štítem coby designový prvek. Podle Olaha nemáme takový prvek čekat ve větších modelech, sedí spíše k mladistvému a dynamickému stylu malého hatchbacku než k liftbackům či SUV.

Foto: Škoda Auto

Nápisy na kapličce přístrojů nemusí sedět každému, mají zdůraznit mladistvost modelu.

Příjemný je posez za volantem, který lze dostatečně přisunout k tělu. Potěší také, že mezigeneračně lze sedadlo řidiče spustit o 24 mm níže, čímž vzniká řidičská pozice, kterou jste u předchůdce nenašli.

Podobného posunu v komfortu sezení si všimnou i cestující na zadních sedadlech. S výškou 190 cm jsem měl pro kolena ještě malou rezervu, pokud jsem se usadil za sebe.

Dostatečný prostor pro hlavu neomezuje ani velké střešní okno. Nemá totiž clonu. V parných dnech má pomoci technologie automatického ztmavení. Na případnou kritiku automobilka reaguje tím, že jde o příplatkový prvek a navíc lze v rámci příslušenství dokoupit manuálně instalovatelnou clonu.

5 nových chytrých řešení v kabině Škody Fabia

AutoMoto

V neposlední řadě se zvětšil i zavazadelník, který bývá pro české motoristy tradičně zásadní i v tomto segmentu. Objem se zvětšil o 50 litrů na 380 l. Mezi třinácti novými řešeními „simply clever“ je i skládací pružná schránka v zavazadelníku, sklopné sedadlo spolujezdce, kapsy na mobilní telefony či odkládací schránka umístěná v tunelu mezi zadními cestujícími.

Pokud bych měl interiér shrnout jako celek, jde o velmi příjemné překvapení. Kvituji intuitivní ovládání klíčových prvků, perfektní grafiku a odezvu palubního systému, který je lépe doladěn než v octavii, ale i celkovou moderní architekturu a design interiéru.

Už jen například výplně dveří nebo tvar madel zvedají pocit z vnitřku do výšin subjektivního vnímání útulna, kam předchůdce vůbec nekoukal. Plasty na palubní desce pak sice nejsou měkčené, ale jsou na pohled pěkné, matné a s povedenou strukturou.

Bez dieselu i elektromotorů

Jak už jsem naznačil, všudypřítomná elektrifikace nechává fabii nadále chladnou. Pod kapotou aktuálně nepočítejme ani s mild-hybridy. Z nabídky rovněž zmizely vznětové agregáty.

Prim bude hrát litrový tříválec. Atmosférická varianta MPI nabídne v základu 59 kW, 80 k. Úplný základ se 48 kW se v Česku nabízet nebude.

Rovněž do dvou výkonových stupňů je řazen přeplňovaný tříválec TSI. Má buď 70 kW, 95 k, nebo 81 kW, 110 k. Martin Hrdlička, vedoucí vývoje pohonu a podvozku, je dle svých slov velmi rád, že se do nové fabie podařilo dostat i čtyřválcovou patnáctistovku o výkonu 110 kW, 150 k.

MotoryPočet válcůMax. výkon (kW/k)Max. točivý moment (Nm)Převodovka
1.0 MPI EVO359/80955st. manuální
1.0 TSI EVO370/951755st. manuální
1.0 TSI EVO381/1102006st. manuální/7st. dvouspojková
1.5 TSI EVO4110/1502507st. dvouspojková

Všechny agregáty nesou označení Evo, které napovídá, že se jedná o aktuální, zmodernizované varianty. Pro atmosférický motor to například znamená chod v Atkinsonově cyklu spalování či zlepšení termodynamické účinnosti. Přeplňovaný „litr“ dostal například variabilní geometrii lopatek v turbodmychadle. To vše v rámci boje s emisemi CO2, které se mezigeneračně snížily v řádu čtyř až šesti procent.

Česká stopa je v případě novinky významná. Všechny litrové tříválce i manuální převodovky se pro koncern Volkswagen vyvíjejí i vyrábějí v České republice, výroba fabie zůstane v Mladé Boleslavi.

Vrchol nabídky však bude dle očekávání spíše třešničkou na dortu pro úzkou skupinu zákazníků. Dle mého názoru nejen kvůli cenovému rozdílu, ale hlavně díky vlastnostem přeplňovaného tříválce.

Foto: Škoda Auto

Na předním nárazníku zaujmou výrazné trojúhelníky na bocích.

Vyzkoušel jsem jej vždy v silnější variantě s oběma převodovkami. Motor je skvělou odpovědí pro všechny zapřisáhlé odpůrce tříválců.

Je skvěle odhlučněný a své tříválcové „já“ dá vědět jen při prudké akceleraci z nízkých otáček. Právě v nízkém spektru se ale jinak rovněž vyznačuje téměř absencí vibrací. Rozhodně sice nejde o dravý motor, který by měl kdovíjak výraznou špičku výkonu, ale ke každodenní jízdě poslouží skvěle.

Stejně tak potěší relativně přesné řazení manuální převodovky. I dvouspojkové DSG bych pochválil za sametové rozjezdy a rychlé, ladné řazení. Jen je znát, že software převodovky i plynového pedálu ještě snad více než konkurence preferuje emisní dopady svého naladění.

Aerodynamiku Škody Fabia kontroloval superpočítač. Výsledek je na špici třídy

AutoMoto

Rozhodně nechci z fabie dělat auto s jakkoli dynamickými, sportovními ambicemi, ale co nejvyšší „kvalt“ volí ihned, jakmile je to trochu možné. Motor si s tím poradit umí, ale výsledkem je pocit, jako kdybyste auto ke svižnější jízdě přemlouvali.

Jako kdyby i normální mód byl eko režimem. Ten zmíněné ještě umocní. Pokud však žádáte rychlejší odezvu a agregát připravený v otáčkách typičtějších pro zážehový motor, řešením je naštěstí přepnutí převodovky do sportovního režimu.

Důležitým efektem zmíněného častého pobytu v opravdu nízkých otáčkách je ale samozřejmě nízká spotřeba. Lze se držet pod sedmi litry, i pokud spěcháte, a pod šesti při běžné kombinované jízdě. Pomáhá tomu také časté plachtění převodovky v neutrálu. Přitom máte na povel více než dostatečně silný motor, který malé auto dokáže slušně rozpohybovat.

Ticho na palubě a skvělý podvozek

Tiché práci motoru nekazí snahu ani další potenciální generátory hluku. Aerodynamický svist či valivý hluk od pneumatik je na poměry třídy velmi dobře odfiltrován.

Na velmi dobré úrovni je i komfort odpružení. Zde platí, že čím horší povrch vozovky je, tím lépe se jinak tuhé tlumiče dokážou rozpohybovat, filtrace různých typů nerovností je na dobré úrovni. Auto neodskakuje, což platí i pro zadní kola uprostřed projížděného oblouku. Na vlnách se umí příjemně zhoupnout, přitom však zůstává zcela jisté.

Podle Hrdličky při vývoji inženýři kvitovali poměrně výrazné rozšíření rozchodu předních i zadních kol, které se projevilo na jistotě ve vyšších rychlostech a stabilitě v zatáčkách.

Jak vypadá nová Škoda Fabia v základní výbavě

AutoMoto

Na konečné soudy o jízdních vlastnostech si vyhradím prostor pro klasický týdenní test na českých silnicích, ale zatím se fabia jeví jako velmi dobře jezdící moderní hatchback, který těží z tužší nové modulární platformy.

Ne zcela nadšen jsem byl z velmi lehkého a vcelku odtažitého řízení. Jako kdyby všechna ta dospělost trochu obírala fabii o nadšení malého auta. Na druhou stranu to vcelku sedí ke komfortu, které auto nabízí.

Závěr

Fabia čtvrté generace se díky nové modulární platformě konečně řadí mezi aktuální vlnu velmi vyspělých hatchbacků segmentu B.

Má líbivější proporce, kvalitní a útulný interiér, povedenou technologickou výbavu, a i když nepatří mezi nadšené malé vozy typu Fordu Fiesta, jezdí velmi dobře a svým tichým a komfortním projevem připomíná vozy o třídu výše.

Navíc ještě schovává svůj trumf, v následujících letech ji totiž doplní také kombi, i když praktičtější varianta karoserie v této třídě již v podstatě vyhynula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám