Hlavní obsah

Ruský kříženec Bentley a tanku má rychlostní rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud takovou rychlostí pojedete po dálnici, všichni okolo to budou považovat za naprosto normální. Konstantin Zaruckij však jel téměř stotřicetikilometrovou rychlostí na zamrzlém jezeře Bajkal, a to v kříženci Bentley continental GT a tanku vlastní výroby.

Foto: Profimedia.cz

Zaruckého Bentley Ultratank na Bajkalské míli 2020

Článek

Když se řekne „tank”, většina lidí si představí těžký stroj s velkým kanónem. Takže označení „Bentley tank” tak trochu nedává smysl. Jenže přesně to si postavil Rus Konstantin Zaruckij. Nazval to Ultratank a na Bajkalském jezeře se povážlivě přiblížil nejrychlejšímu pásovému vozidlu světa.

Koronavirus versus ženevské výstaviště: Autosalon byl před zákazem téměř připraven

Autosalon Ženeva

Zúčastnil se Bajkalské míle, rychlostního závodu na onom proslulém jezeře na Sibiři, který se jel o minulém víkendu. Dosáhl rychlosti 125,7 km/h, což je s největší pravděpodobností nejvíce mezi pásovými vozidly na světě.

Rozhodně to je nejvíc v Rusku - Zaruckij získal certifikát Knihy rekordů Ruska. Ale nebylo to jednoduché: „Myslel jsem, že nám jedna míle nebude stačit,” komentoval svůj úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Zaruckij (vlevo) s certifikátem o rychlostním rekordu

Žádný tank či obrněné vozidlo se nedostane nad 100 km/h a v podstatě jediný stroj, který by mohl být stejně rychlý, je americký Ripsaw. Podle webu výrobce je ale maximální rychlost v současnosti vyráběné verze EV3 121 km/h.

Zaruckij se chce vrátit se svou kreací i příští rok, a to s výkonem zvýšeným na 600 koní. To bude mířit na rychlost 150 km/h.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám