Hlavní obsah

Rolls-Royce začíná testovat svůj první produkční elektromobil

Po několika konceptech nabývá skutečných obrysů i první produkční elektromobil britské automobilky Rolls-Royce. Bude se jmenovat Spectre a přijde na trh v roce 2023.

Foto: Rolls-Royce

Maskovaný prototyp Rolls-Royce Spectre

Článek

Rolls-Royce Spectre – tak se bude jmenovat první produkční elektromobil věhlasné britské automobilky. Její šéf Torsten Müller-Ötvös zhruba před rokem ohlásil, že značka postaví superluxusní elektromobil, i když ho zákazníci nechtějí, a nyní tu máme první informace o tom, jaké auto to bude.

Jeho jméno znamená „přízrak”, nebude tedy patrně používat nedávno patentovaný název Silent Shadow („tichý stín”), o němž se mluvilo před pár měsíci. Maskovaný prototyp, jehož fotografie automobilka zveřejnila, svou siluetou trochu připomíná model Wraith.

Foto: Rolls-Royce

Maskovaný prototyp Rolls-Royce Spectre

Příznivci tradičních tvarů aut, jako jsou dlouhé kapoty a vzpřímené přídě, tedy budou v tomto případě nejspíš potěšeni. To je poměrně zásadní rozdíl od elektrických mercedesů, které svým tvarem tradiční zrovna nejsou.

Proč vypadají elektrické mercedesy úplně jinak? Klasické sedany podle designéra skončí

AutoMoto

Maskovací fólie nese hesla jako „Perfektně bezhlučný a čistý,” „Snažte se o dokonalost ve všem, co děláte” nebo „Pokud to neexistuje, navrhněte to.” Spolu se siluetou to je však všechno, co se o voze v tuto chvíli dozvídáme.

Foto: Rolls-Royce

Maskovaný prototyp Rolls-Royce Spectre

Müller-Ötvös ohlásil začátek testování prototypů, které při něm najedou 2,5 milionu kilometrů, a že produkční vůz přijde na trh koncem roku 2023. Do roku 2030 má Rolls-Royce přestat prodávat auta se spalovacími motory.

„Elektrický pohon se perfektně hodí k vozům Rolls-Royce, ba více než k jakékoliv jiné automobilce. Je tichý, jemný a téměř okamžitě dodává točivý moment,” nechává se šéf slyšet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám