Hlavní obsah

Rolls-Royce pracuje na elektromobilu, dostane příznačný název

Novinky, Daniel Havlina

Britská luxusní automobilka Roll-Royce potvrdila, že její inženýři už pracují na novém modelu s názvem Silent Shadow, který bude prvním produkčním elektromobilem této společnosti. Pro server AutoNews to potvrdil šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös.

Foto: Rolls-Royce

Ilustrační foto

Článek

I britská tradiční automobilka Rolls-Royce, známá díky svým obřím motorům V12, pracuje na prvním elektromobilu. Zprávu oficiálně uvedlo vedení společnosti. O příchodu modelu Silent Shadow se nicméně hovoří už od minulého roku, kdy si konglomerát BMW Group nechal název patentovat.

Nejdražší nové auto na světě? Rolls-Royce Boat Tail má i slunečník

AutoMoto

Ötvös ovšem odmítl říct, kdy model dorazí na trh. „To je stále tajemství. Bude to ale rozhodně zcela nový model Rolls-Royce,“ uvedl. Název Silent Shadow odkazuje na model Silver Shadow, který se vyráběl mezi lety 1965 až 1980. Přízvisko „stříbrný stín“ ovšem nahradilo slůvko definující elektrická vozidla „tichý stín“.

Rolls-Royce vývojem elektromobilu reaguje na měnící se legislativu ve Spojeném království, které brzy plánuje zakázat prodej vozidel se spalovacími motory. Müller-Ötvös uvedl, že tím ale značka Rolls-Royce neskončí. Naopak, pohon na baterie podle něj dokonale zapadne do konceptu ultra luxusních vozidel budoucnosti.

„Nejsme známí ohlušujícím burácením výfuků. My umíme produkovat velký točivý moment a tichou sílu. To je pro nás velká výhoda a elektrifikace k nám perfektně padne,“ řekl.

Za volantem nového Rolls-Royce Ghost: Méně je více

Testy

Britská automobilka po složitém roku 2020 hlásí naplnění maximální kapacity goodwoodské továrny. Podle Müller-Ötvöse za tím jsou úspory, které si mnozí během pandemie vytvořili. „Mnoho z nich na vlastní oči spatřilo, jak jednoduše a rychle může skončit život. I proto je tedy dobré užívat si života dnes a neodkládat věci na později,“ doplnil. Rolls-Royce tak má na vývoj elektromobilu dostatek prostředků. Navíc může silně těžit ze spolupráce s německým gigantem BMW, který jej vlastní.

Reklama

Související články

Test Rolls-Royce Dawn: Bezhlavý princ

Kdybyste chtěli definovat pojem kabriolet, právě se na takový exemplární příklad díváte. Vznešenému segmentu nejen cenou, ale i svou nevtíravou elegancí...

Test Rolls-Royce Phantom: Opravdový vrchol

Svět se rychle mění a automobily s ním. Jako kdyby ale to všechno šlo kolem vlajkového modelu značky Rolls-Royce jen tak po špičkách. Phantom je pořád stejně...

Výběr článků

Načítám