Hlavní obsah

Rodiště Shakespeara má novou atrakci, údajně nejstarší výmol ve Velké Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské historické město Stratford nad Avonou je ve světě známé především jako místo, kde se narodil básník a dramatik William Shakespeare. Podle jeho obyvatel má však ještě jednu významnou atrakci – výmol.

Nejstarší výmol v Británii? Díra v silnici ve Stratfordu nad Avonou je už 24 letVideo: AP

 
Článek

Výmol se objevil v roce 2000 poté, co zde byl poražen napadený strom a jeho kořeny byly vykopány. Navzdory četným upozorněním zůstala díra nezasypaná a postupně se zvětšovala až na aktuální délku 274 centimetrů.

Místní obyvatelé tak začali výmol označovat za jednu z místních pamětihodností, ostatně mnoho podobně velkých a starých výmolů nejspíš ve Velké Británii nebude.

V zimě se díra plní vodou a často přitahuje kachny, které zde bezstarostně plavou. V létě výmol vysychá a plní se odpadky, které do něj vítr nafouká. Zametací stroj na ně ovšem nedosáhne. Prach z výmolu se pak šíří do okolí.

Radnice přitom s výmolem nic nedělá navzdory opakovaným upozorněním od místních obyvatel. „Nedávno jsem na to znovu upozornil, tak snad se s tím něco udělá – je tam nebezpečí zakopnutí,“ uvedl pro SWNS místní obyvatel David Neale. „Jinak si pořídím skřítky s rybářskými pruty a udělám z toho atrakci,“ dodal.

Výmol nicméně představuje riziko i pro motoristy, kteří při úhybných manévrech často riskují. „Viděl jsem, jak auta uhýbají, aby se mu vyhnula, a málem narazila do jiných vozidel,“ uvedl Andrew Howell, další z místních obyvatel.

„Je směšné, že to ještě nikdo nezasypal, když je to tam už skoro čtvrt století,“ dodal Howell.

Obyvatelé Chicaga zachraňují ikonickou díru v chodníku, má tvar krysy

Koktejl

Schwarzenegger zasypal díru v silnici. Zkomplikoval tak práci plynařům

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám