Hlavní obsah

Retro koncept vzdává hold prvnímu porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 75 let poté, co úplně první Porsche 356 Roadster získalo provozní povolení, značka slaví pohledem dopředu i dozadu zároveň. Za tímto účelem vytvořila Vision 357, moderní interpretaci modelu 356, která sedí na aktuální platformě modelu 718 Cayman GT4 RS a odpovídá na otázku, jak by dnes mohl vypadat sen o sportovním voze Ferryho Porsche.

Foto: Porsche

První Porsche 356 Roadster a koncept Porsche Vision 357

Článek

Model 356 byl ohromným úspěchem, Porsche do roku 1965 vyrobilo zhruba 78 tisíc kusů. Značku to dostalo do povědomí a zjevně je i nadále zdrojem inspirace po celá ta léta, což je vidět na konceptu Porsche Vision 357. „Vytvořili jsme velmi speciální narozeninový dárek v podobě Porsche Vision 357, který využívá 356 jako základ pro podtržení významu naší designové DNA,“ řekl Michael Mauer, viceprezident designového oddělení Porsche.

„Koncept je pokusem spojit minulost, současnost a budoucnost, vyznačuje se proporcemi, které připomínají historický původ, a detaily, které ukazují výhled do budoucnosti,“ pokračoval. Podobně jako 356 má Vision 357 oblé čelní sklo a přidává černé A sloupky, které sjednocují povrchy oken. Vzor mřížky v zadní části vozu a kulaté světlomety vpředu také odkazují na 356. Vůz však dostal i spoustu moderních prvků.

Kliky dveří jsou skryty za bočními okny. Přední světlomety jsou vybaveny moderním čtyřbodovým světelným podpisem. A v rozích jsou umístěna 20palcová kola z hořčíku, což snižuje hmotnost. Je také mnohem výkonnější než 356 díky stejnému 4litrovému šestiválcovému motoru, který najdete v 718 Cayman GT4 RS. Produkuje 368 kW, 500 koní, a 449 Nm točivého momentu, omezovač leží až na hranici 9000 ot./min. Vůz je od 25. ledna vystaven na fóru Drive koncernu Volkswagen v Berlíně. Je to vrchol speciální výstavy nazvané 75 let sportovních vozů Porsche. Jedná se pouze o studii vnějšího designu, alespoň prozatím. To znamená, že neexistuje žádný veřejný plán postavit něco podobného pro výrobu.

Porsche připravilo nový palubní systém, který lze montovat do starších modelů

AutoMoto

Porsche ukazuje retro polepy pro 911 Dakar, inspiruje se v 70. letech

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám