Hlavní obsah

Prvním společným elektromobilem Volkswagenu a čínského Xpengu bude SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním elektromobilem vyrobeným v rámci partnerství mezi německou automobilkou Volkswagen a čínským výrobcem elektrických vozů Xpeng bude sportovně-užitkový vůz (SUV). Do roku 2026 chtějí společně uvést na trh dva modely elektromobilů. Loni v červenci firmy navázaly partnerství, když Volkswagen oznámil, že koupí 4,99 procenta akcií Xpeng zhruba za 700 milionů USD (16,3 miliardy Kč). Akvizice byla dokončena v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Současné modely značky Xpeng

Článek

Na základě rámcové dohody o spolupráci v oblasti platformy a softwaru automobilky spustí také program společného nákupu součástek, což by jim mělo pomoci snížit náklady. Spolupráce představuje další krok v navázaném partnerství.

Volkswagen se snaží znovu zvýšit podíl na čínském trhu, o který ho připravili místní konkurenti. Společnost uvedla, že úspory ze společného nákupu spolu s inovacemi v konstrukčních a inženýrských fázích zkrátí dobu vývoje o více než 30 procent.

„Na největším a nejrychleji rostoucím trhu s elektromobily na světě je rychlost zásadní,“ uvedl člen představenstva Volkswagenu a šéf pro Čínu Ralf Brandstätter.

Auta vyrobená v rámci partnerství ponesou logo VW. Budou ale mít společně vyvinutou platformu založenou na technologii G9 „Edward“ firmy Xpeng.

Volkswagen přišel o titul nejprodávanější značky v Číně na konci roku 2022, kdy ho předstihl čínský výrobce elektromobilů BYD. Způsobil to růst zájmu o elektromobily, zatímco Volkswagen je stále závislý na vozech se spalovacím motorem, jejichž prodej v zemi klesá, napsala agentura Reuters.

BYD sesadila Volkswagen a byla loni v Číně nejprodávanější značkou aut

Ekonomika

Čínské MG slaví evropský úspěch, crossover ZS v prosinci ovládl španělský trh

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám