Hlavní obsah

Policisté kontrolovali dálniční známky, 100 řidičů je nemělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při páteční celorepublikové dopravně bezpečnostní akci se policisté zaměřili na kontrolu dálničních známek. Z 1500 prověřených aut jich po dálnici jelo 100 bez dálničního kuponu. V takových případech hrozí řidičům ve správním řízení pokuta až 500 000 korun.

Článek

Výsledky akce v pondělí zveřejnila v tiskové zprávě policejní mluvčí Veronika Benediktová. Upozornila, že 25 procent řidičů, u kterých kontrola odhalila přestupek v souvislosti s dálniční známkou, byli cizinci.

Na pokutách vybrali policisté v souvislosti s dálničními známkami 168 000 korun. V sedmi případech neměli řidiči kupon platný. "Neměli kupon stanoveným způsobem vylepený na čelním skle vozidla nebo při kontrole nepředložili druhý díl kuponu," vysvětlila Benediktová.

Neplatnou známku neodstranilo z auta 18 kontrolovaných řidičů. Dalších devět si na kupon nevypsalo registrační značku auta. Ve všech případech mohli příslušníci policie udělit na místě pokutu do 5000 korun, ve správním řízení se pak může sankce vyšplhat až na 100 000 korun.

Akce se zúčastnilo přes 90 policistů, kteří kontrolovali vozidla na 22 stanovištích. Mimo jiné zastavili také pět lidí, kteří řídili pod vlivem alkoholu, a zkontrolovali 84 aut ve špatném technickém stavu. Jeden člověk usedl za volant bez řidičského oprávnění.

Na plánované dopravněbezpečnostní akce upozorňovala dopravní policie již na počátku února s tím, že bude prověřovat i pravost kuponů. V posledních týdnech se totiž na českém trhu objevily padělané dálniční známky. Jde o celoroční kupony na rok 2008 jak pro vozidla do 3,5 tuny, tak pro vozidla nad 3,5 tuny. Zatímco barva značky na rubu originálu známky je proměnlivá a přechází z tmavočervené do zelené, značka padělku má barvu narůžovělou a neproměnlivou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám