Hlavní obsah

Policie v Británii zadává falešná hlášení do aplikace Waze, chce tím přimět řidiče k ostražitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Surrey využívá schopností aplikace, která ostatním řidičům dokáže ohlásit nebezpečí či policejní kontrolu s několikasetmetrovým předstihem. Snaží se tak zvýšit ostražitost a snížit rychlost jízdy řidičů na silnicích hrabství.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Aplikace Waze na displeji Fordu Focus, zrcadlená pomocí Androidu Auto

Článek

„Před vámi je policejní hlídka,“ zazní z reproduktorů a přirozená reakce řidiče je zvýšit svou ostražitost a snížit rychlost jízdy. Policejní hlídku totiž do aplikace Waze přidal uživatel, který místem projížděl před vámi, a vy tak dříve víte o potenciálním nebezpečí. Ať už skutečném, či „pouze“ pro vaši peněženku kvůli případné pokutě.

Policie v britském Surrey nyní zkouší tohoto faktu využít ve prospěch bezpečnosti silničního provozu. Do aplikace zadává policejní hlídky, které ale ve skutečnosti na místě nestojí. Spoléhá právě na to, že řidič po hlášení z aplikace přinejmenším zpozorní.

„Rozhodně nezanecháváme hlášení o přítomnosti policie na náhodných bodech při patrolování, ne, nikdy,“ píše policejní sbor ironicky na Twitteru. „Snadný způsob, jak přimět řidiče, aby na našich silnicích zpomalili - děkujeme, Waze,“ už vážně dodává.

Důvodem jsou podle webu BFM TV, který zprávu přináší, škrty v rozpočtu. Kvůli nim policejní sbor může podle vlastních slov věnovat bezpečnosti silničního provozu méně sil. Pomocí Waze se tedy sbor snaží situaci trochu vylepšit.

Rodina uvázla na dvě noci v australské divočině. Slepě věřila navigaci

AutoMoto

Samozřejmě, tento postup má své úskalí. Řidič, kterému se hláška o přítomnosti policie zobrazí, má možnost systému dát vědět, že v místě hlídka není. Jakékoliv falešné či chybné hlášení tedy většinou nevydrží dlouho.

Přesto snaha surreyské policie není beze smyslu. Pokud v místě hlášení policejní hlídka není, řidič neví, jestli je hlášení falešné, nebo pouze neaktuální, a je šance, že s podezřením na hlídku pohybující se v okolí pojede ostražitěji i nadále.

Fiktivní hlášení údajně v aplikaci vydrží zhruba 10-20 minut, i to ale podle policie stačí. Ovšem, nakolik tento postup přináší skutečné výsledky např. ve snížení nehodovosti, není známo.

Anketa

Souhlasíte s tím, že policie zadává do aplikace Waze falešná hlášení o kontrolách?
Ano, řidiči preventivně zpomalí
38,1 %
Ne, označena by měla být jen skutečná místa kontrol
61,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 270 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Waze

Související články

Výběr článků

Načítám