Hlavní obsah

Jak se chovat na křižovatce řízené policistou? Řidičům v Brně to činilo problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křižovatku řízenou policistou místo semaforů člověk nepotká často, přesto je třeba vědět, jak se v takovém případě chovat. Řadě řidičů v Brně to očividně působilo problémy.

Jak projet křižovatkou řízenou policistouVideo: KŘP Jihomoravského kraje, Policie ČR

 
Článek

Se situací, kdy provoz na křižovatce řídí místo semaforů policista, se člověk setká málokdy, přesto se to stát může, třeba když semafory nefungují. Takový byl případ na křižovatce ulic Dornych, Koliště a Křenová v Brně.

Kvůli výměně semaforů tuto rušnou křižovatku v pátek 12. srpna řídil policista. Spousta řidičů však, jak ukazuje video, nečetla jeho pokyny správně a do křižovatky vjížděla i tehdy, když to signál policisty zakazoval.

Cedule u parkoviště v Jeseníkách chtěla řidičům zakázat něco, co zákon nezná

AutoMoto

Jedním z případů je situace, kdy má policista zdviženou paži se směrovkou, která má podobu tyče s černými a bílými pruhy. Tento signál má stejný význam jako oranžová na semaforu, a řidiči tedy přikazuje zastavit vozidlo; projet může jen tehdy, pokud by nedokázal zastavit bezpečně. V tu chvíli přitom vidíme křižovatkou projet několik aut.

Pokyn „Volno“ má podobu policisty s upaženými pažemi a platí pro ty směry, ke kterým policista stojí bokem. Řidiči z těchto směrů mohou jet rovně a odbočit doprava či doleva, přičemž dávají přednost protijedoucím. Směry, ke kterým policista stojí zády či čelem, v takové chvíli čekají.

Profesionální cyklisté v Olomouci ignorovali červenou na semaforu

AutoMoto

Dalším příkladem je situace, kdy má policista jednu paži upaženou a druhou, se směrovkou, předpaženou. Takto dává pokyn „Volno“ směru, ke kterému stojí bokem s upaženou paží. Protisměru ale dává pokyn „Stůj“; ten platí pro řidiče přijíždějící k zádům či pravému boku policisty, jak znázorňují zelené šipky ve videu.

Pokyny policisty jsou v křižovatce nadřazené značkám i světelným signálům. Při porušení pokynu „Stůj“ hrozí řidiči stejný postih jako při jízdě na červenou, tedy kromě 5 trestných bodů také pokuta od 2500 do 5000 korun ve správním řízení, příp. zákaz řízení na 1-6 měsíců, spáchá-li řidič přestupek podruhé během 12 měsíců. Na místě lze uložit blokovou pokutu do 2500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám