Hlavní obsah

Nová policejní BMW zatím nemohou měřit rychlost, čeká se na certifikát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měřič rychlosti v nových policejních BMW řady 5 zatím nemá potřebný certifikát, takže tato auta na ostré nasazení zatím čekají. Policie pro Novinky přiblížila, kdy k tomu zhruba dojde.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie převzala nové vozy BMW řady 5.

Článek

Ve flotile dopravní policie před nedávnem přibylo deset z celkem sedmdesáti nových BMW 540i. Pět je řádně označených, pět „tajných“ pro takzvaný skrytý dohled. Samozřejmostí je, že všechna umí i měřit rychlost aut kolem sebe.

Ovšem, zatím to nemohou dělat, nebo alespoň ne plně legálně. Zařízení, které mají pro měření rychlosti na palubách nainstalované, zatím nemá potřebný certifikát. Bez něj sice technicky funguje, ale důkaz jím získaný není možné použít.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Měřič Soitron MOSY m*SpeedDetV, který je na palubách nových policejních BMW 540i, spoléhá na kamery s rozlišením Full HD.

„Proces certifikace měřiče, který je předmětem žadatelova zájmu, aktuálně probíhá a dosud nebyl ukončen,“ stojí v odpovědi na žádost o zpřístupnění certifikátu dle zákona o svobodném přístupu k informacím, který zveřejnil web Autoforum.

Kdy se tak stane? „Dokončení certifikace měřičů neprovádí Policie ČR, a jsme tedy závislí na termínech dodavatele, nicméně dle posledních informací by měl být kompletní proces dokončen v řádu dnů či nižších jednotek týdnů. Následovat bude školení personálů a poté budou vozidla připravena k plnohodnotnému využití,“ reagoval vedoucí oddělení tisku Ondřej Moravčík na dotaz Novinek.

Jak rozpoznat nová policejní BMW? Je to obtížnější než u superbů

AutoMoto

Měřič se jmenuje Soitron MOSY m*SpeedDetV a bude měřit rychlost pasivně. Nic tedy nevysílá, není možné ho zachytit detektorem ani rušit (nelegální) rušičkou. Jeho princip je ten, že zaznamenává jízdu měřeného vozidla na kameru.

Ze záznamu porovnává, zda je jeho rychlost vyšší nebo nižší než rychlost měřicího vozidla získaná z kalibrovaného tachometru a GPS. Podle toho určuje, zdali řidič překročil rychlost a jak moc.

Jiné zařízení k měření rychlosti na palubě není. „Vozidla BMW 540i jsou vybavena kamerami vpředu a vzadu pro dokumentaci jakéhokoliv protiprávního jednání, měřič rychlosti v nich je umístěn pouze jeden,“ napsal Novinkám Moravčík. Všechny vozy, označené i neoznačené, mají stejnou výbavu, doplnil.

Reklama

Související články

Policie převzala prvních deset BMW řady 5

Prvních deset z celkových sedmdesáti BMW řady 5 převzala Policie ČR v pátek od dealera Stratos Auto. Sloužit budou v označených i neoznačených variantách.

Výběr článků

Načítám