Hlavní obsah

Švábská policie upozornila na blokování nabíjecích stanic svérázným způsobem

Policejní vrtulník na elektřinu nelétá, to jen chtěla policie severního Švábska upozornit na tzv. ICEing - parkování u nabíjecích stanic. A dokonce tam stroj ani ve skutečnosti nepřistál.

Foto: Tesla

Tesla Model S u Superchargeru v Arlingtonu v Texasu (ilustrační foto)

Článek

Policie severní části Švábska, jednoho z bavorských správních celků, si přijela nabít vrtulník na stanici Supercharger automobilky Tesla. Tedy, alespoň to ukazuje obrázek – který ale zveřejnila na Twitteru sama policie.

Policejní sbor ovšem ve flotile nemá elektrický vrtulník, ostatně elektrické létající stroje jsou pořád spíš koncepty, ilustracemi či nápady, než že by byly běžně použitelné. Ani u superchargeru skutečně nepřistála – podle webu Teslamag.de jde o fotomontáž.

Na co chtěla policie upozornit, je tzv. ICEing, tedy situace, kdy auto se spalovacím motorem parkuje u nabíjecí stanice elektromobilů. „Nabíječky obsazené parkováním – otrava pro ty, kteří potřebují nabíjet. Na vyhrazených místech proto stůjte, jen pokud nabíjíte, pak místo uvolněte,“ stojí v tweetu.

Největší veřejné nabíjecí centrum pro elektromobily v Česku zahájilo provoz v Plzni

AutoMoto

Slovo „ICEing“ vzniklo od zkratky ICE („Internal Combustion Engine“, motor s vnitřním spalováním), a i pokud to od řidiče spalovacího auta není záměr, nýbrž pouhá nepozornost, řidiči elektromobilu to může způsobit zásadní nepříjemnost, pokud mu dochází energie a jiná nabíječka je daleko.

Je to stejné, jako by člověk zaparkoval u stojanu benzinky a místo tankování šel na oběd či na nákup. Pokud je kolem stojanů dalších deset, jako v případě tohoto superchargeru, možná se nic nestane – ale možná během chvíle budou všechna místa obsazena.

Argumentem pro parkování u nabíječky není ani to, že jinde není místo. Navíc nabíječka není ani vyhrazeným místem pro pouhé parkování elektromobilů, takže se, řekněme, pseudo-ICEingu může dopustit i řidič elektromobilu, který po dokončení nabíjení místo neuvolní.

Anketa

Jaký je váš názor na ICEing?
Je to neomalenost v každém případě
56,8 %
Nesouhlasím s ním, ale když není dost místa k parkování, chápu ho
5,5 %
Je to dobrý nápad, jak to natřít boháčům, kteří mají na elektromobil
10,6 %
Je mi lhostejný
27,1 %
Celkem hlasovalo 6297 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám