Hlavní obsah

Policie chystá další Speed Marathon. Víme, kde bude v pátek měřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tento pátek, tedy 19. dubna 2024, proběhne další akce Speed Marathon, během které budou policisté na vybraných místech dohlížet nejen na dodržování rychlostních limitů.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Celoevropská dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon se vrací a již tento pátek budou na vybraných místech dohlížet policisté na dodržování stanovených rychlostních limitů. Seznam míst přitom není žádným tajemstvím.

Na výběru úseků se totiž nepodílejí jen policisté, ale také samotní občané, kteří mohli vybírat místa na portálu Bezpečné cesty do 31. března. Finální seznam vybraných míst, rozdělených podle krajských ředitelství policie a územních odborů, je ke stažení na webu Policie ČR.

Cílem akce, která bude probíhat 19. dubna 2024 po celý den, je především prevence. Policisté vybrali ze seznamu zejména riziková místa, kde řidiči často porušují předpisy. Chtějí tak přispět k nižší nehodovosti a vyšší bezpečnosti.

Připomeňme, že během loňské akce Speed Marathon bylo nasazeno 701 policistů, kteří se zaměřili na 995 míst, mezi nimiž se přesouvali. Celkem bylo zkontrolováno 5226 vozidel a zjištěno 2774 přestupků, přičemž 2146 případů bylo porušení rychlostních limitů. Policisté na místě projednali 1996 přestupků kvůli rychlosti v hodnotě téměř 1,4 milionu korun.

Kromě toho policisté přistihli 14 řidičů pod vlivem alkoholu, 13 řidičů pod vlivem drog, projednali 92 přestupků kvůli porušení zákazu držet za jízdy „hovorové zařízení“, v 81 případech nebyl řidič či spolujezdec řádně připoután a dohlíželo se i na správné použití autosedačky.

Plošné měření rychlosti má jiný smysl, než byste čekali

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám