Hlavní obsah

Poklad ve staré stodole. V Indianě se skrývají ceněné veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozpadající se stodole v americké Indianě čeká na svou chvíli Dodge Charger R/T z roku 1970, druhý novější charger, Plymouth Road Runner a Oldsmobile 442. Kromě nich je na pozemku spousta dalších aut, značná část z nich je ale už zralá leda do šrotu.

Článek

Polorozpadlá stodola v americké Indianě odhalila své tajemství - a že je pro fanouška starých amerických aut skutečně na co se dívat. Ovšem, je-li to radost pohledět, posuďte sami - auta tu nejsou ve zrovna špičkovém stavu.

Ba dokonce, většina z nich, která zarůstá trávou, už je příliš daleko za bodem, kdy by stálo za to je zachraňovat. Uvnitř ve stodole však jsou auta v mnohem lepší, byť stále nikoliv dokonalé kondici.

Proč je to poklad? Stojí tu Dodge Charger SE z roku 1971 vedle tří mnohem zajímavějších strojů - Oldsmobilu 442, Plymouthu Road Runner a hlavně chargeru R/T z roku 1970. Pro tento model byl standardním motorem osmiválec 440 Magnum, kde číslo značí objem v kubických palcích; v litrech to je 7,2. K mání byl také sedmilitr 426 Hemi, ovšem vůz ve videu má údajně ten objemnější motor.

Foto: Stellantis

Plymouth Road Runner (ilustrační foto)

Navzdory spoustě prachu to nevypadá, že by vozy potřebovaly nějak hodně práce. Ovšem v tomto případě zdání vždy klame. Pokud auto několik let stojí, před jízdou je kromě výměny všech kapalin - včetně benzínu a vyčištění nádrže - a pneumatik vhodné obnovit také gumové hadice a těsnění. A když s ním pak začnete jezdit, postupně se ozývají další součástky, jimž dlouhá nečinnost neudělala dobře.

Na druhou stranu, už fakt, že je takto nalezený - či v tomto případě spíše znovunalezený, neboť majitel podle videa věděl, co má v garáži - kompletní, je docela úspěch a nejlepší možný základ pro renovaci, kterou tato auta budou jistě potřebovat.

Video je staršího data, zveřejněno však bylo teprve před několika dny a jeho autor v něm říká, že majitel vozů na autech skutečně pracuje - má na to dílnu a věnuje se tomu ve svém volném čase.

Poklady v podobě historických aut lze pořád ještě najít, říká sběratel

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám