Hlavní obsah

Pininfarina Hyperion: originál vyrobený na zakázku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známé designérské studio Pininfarina vyrábí karoserie na zakázku poměrně často, stačí si vzpomenout na Ferrari P4/5. Bohatí automobiloví nadšenci neváhají platit miliónové sumy za to, když budou mít auto, které je na celém světě v jediném exempláři. Zatím posledním dílem od Pininfariny je roadster Hyperion.

Článek

Luxusní otevřený vůz Hyperion je založen na modelu Rolls-Royce Drophead Coupé. Oproti originálu ale chybí druhá řada sedadel, takže z kabrioletu je nyní roadster. Přední sedadla se posunuly o 400 mm dozadu.

Karoserie je zhotovena z karbonu a došlo i na použití ušlechtilého dřeva. V interiéru zaujmou špičkové mechanické hodinky od švýcarského výrobce Girard-Perregaux. Pouzdro ze zlata se dá vyjmout z palubní desky a nasadit na kožený řemínek.

:. Pininfarina Hyperion - pouze pro dva cestující. Foto: Pininfarina

Motor žádnými úpravami neprošel - stále tedy jde o zážehový dvanáctiválec s objemem 6,7 litru, který bublá i v Rolls-Royce Drophead Coupé.

Motor poskytuje výkon 460 k (338 kW) a točivý moment 720 Nm. Tento Rolls jede nejvýše 240 km/h a na stovku zrychlí za 5,8 vteřiny. Kdejaké malé auto je rychlejší, ale tady jde o majestátnost dvanáctiválce a ne o velké výkony.

:. Pininfarina Hyperion - na délku měří přes 5 metrů. Foto: Pininfarina

Na vozidle se pracovalo od podzimu 2007. Veřejnost si Pininfarinu Hyperion mohla prohlédnout na „srazu krásných automobilů“, Concours d´Elegance ve Spojených státech.

Zbývá jen dodat, že s ohledem na nedávnou tragickou smrt ředitele studia se Roland Hall, majitel vozu rozhodl věnovat jej vzpomínce na lidské a profesní kvality zesnulého Andrea Pininfariny.

:. Pininfarina Hyperion - odkaz na 30. léta minulého století. Foto: Pininfarina

Reklama

Související témata:

Související články

Nápady turínských návrhářů

V Turíně, italském hlavním městě automobilů, je karosářů a návrhářů nových vozidel snad bezpočet. Ale řekne-li se tam triumvirát, snad každý ví, že se jedná...

Užijte si Pininfarina Enjoy

Na loňském ženevském autosalónu představila Pininfarina studii Enjoy. Vůz na návštěvníky a odbornou veřejnost zapůsobil jako blesk z čistého nebe. Příznivé...

Originální Ferrari pro jediného člověka

Pininfarina přijal jednu speciální nabídku. James Glickenhaus, automobilový sběratel, chtěl něco speciálního, co nemá nikdo jiný na světě. Nechal si tedy...

Další Ferrari pro jediného zákazníka

Pininfarina je žádaná značka i pro soukromé sběratele. Když si chce někdo nechat postavit vůz jen pro sebe na základě Ferrari, tak pravděpodobně půjde...

ŽENEVA ŽIVĚ: Pininfarina Sintesi

Slavná karosárna Pininfarina se představila na ženevském autosalonu konceptem Sintesi. Ten má být vizí toho, jak by měli postupovat konstruktérské týmy...

Výběr článků

Načítám