Hlavní obsah

Nový Abarth 75° Anniversario oslavuje významné výročí i spalovací motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější limitovaná edice modelu Abarth 695 odkazuje na pětasedmdesáté výročí značky i na spalovací motor, který se stal základem mnoha upravených vozů již od roku 2007.

Abarth 75° AnniversarioVideo: Stellantis

 
Článek

Značka Abarth už sice nabízí čistě elektrickou verzi modelu 500, vedle které se brzy postaví i nová šestistovka, pořád ale nezanevřela ani na klasiku se spalovacími motory. Představila totiž novou limitovanou edici Abarth 75° Anniversario, která je hned dvojitou oslavou.

Předně jde o oslavy pětasedmdesátého výročí značky, jak už naznačuje samotný název. Kromě toho ale vůz oslavuje i široce používaný 1,4litrový motor T-Jet, který vznikne pouze v počtu 1368 kusů, což je odkaz na přesný objem motoru (1368 ccm).

Design nové limitované edice, která může být jednou z posledních se spalovacím motorem, zaujme především výrazným logem škorpiona na střeše. Na bocích vidíme nápis Abarth doplněný motivem zlatých pístů připomínajících 75 let značky. V podbězích jsou 17“ litá kola, opět ve zlaté barvě, která je tak v kontrastu s černým lakováním.

Na podobný styl úprav vsadila i kabina. Palubní deska je potažena Alcantarou, která zdobí i sportovní karbonová sedadla se zlatým prošíváním a vyšívaným emblémem 75° Anniversario. Nechybí hliníkové pedály, karbonové dekory, 7“ infotainment, automatická klimatizace nebo audiosystém Beats.

Pod kapotou je pak již zmiňovaný 1,4litrový motor T-Jet, který se v modelech Abarth objevuje již od roku 2007. V tomto případě je doplněn o turbodmychadlo Garrett GT 1446 a na přední kola posílá 132 kW (180 k) a 250 Nm točivého momentu. Ostrý prcek tak zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,7 sekundy a uhání až 225 km/h.

Za elektrickými sourozenci sice lehce zaostává, nabídne však skvělý zvuk díky výfuku Record Monza s aktivní klapkou. Na obou nápravách jsou navíc tlumiče Koni FSD, díky kterým by měl vůz lépe zvládat zatáčky, nechybí odvětrávané brzdy s černými třmeny Brembo.

Elektrický Abarth 600e se představuje jako nejvýkonnější model značky

AutoMoto

Pětistovka od Abarthu má za sebou další dílčí modernizaci

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám