Hlavní obsah

Nový Abarth 1300 OT je oslavou 75 let značky, základem je starší Alfa Romeo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní vůz z dílny Stellantis Heritage je inspirován úspěšným závodním modelem z roku 1965. Základem nového vozu, který vznikne pouze v pěti kusech, je kupé Alfa Romeo 4C, které už se několik let nevyrábí.

Foto: FCA Heritage

Abarth Classiche 1300 OT

Článek

Značka Abarth slaví pětasedmdesát let na trhu, což se rozhodla oslavit mimo jiné i představením nového sportovního kupé, které vznikne pouze v pěti kusech. Jeho název zní Abarth Classiche 1300 OT a představuje evoluci staršího otevřeného konceptu Classiche 1000 SP.

Jak už název napovídá, inspirací pro nový model se stal závodní vůz Fiat-Abarth OT 1300 z roku 1965, který si připsal řadu úspěchů včetně vítězství na Nürburgringu a Hockenheimu.

Nový Abarth 75° Anniversario oslavuje významné výročí i spalovací motory

AutoMoto

Podobně jako v případě konceptu Classiche 1000 SP, také Abarth Classiche 1300 vyrostl na základech malého sportovního kupé Alfa Romeo 4C, jehož výroba ale skončila již v roce 2000. Jak automobilka Stellantis potvrdila pro Motor1, základem budou již vyrobené a registrované vozy s nízkým nájezdem, které automobilka kompletně přepracuje.

Karoserie bude vyrobena z karbonu, vpředu zaujme minimalistickými světly i výraznými otvory v kapotě, zatímco vzadu vidíme žaluziový kryt motoru z plexiskla, výrazný nápis Abarth v zadním čele a uprostřed nárazníku je robustní koncovka výfuku. Logo Alfy Romeo na kapotě nahradilo logo škorpiona.

Foto: FCA Heritage

Základem vozu je Alfa Romeo 4C.

Foto: FCA Heritage

Nově tvarovaná karoserie je vyrobena z karbonu.

Automobilka zatím nezveřejnila žádné bližší informace, divize Heritage už ale přijímá objednávky. Bližší informace se pak zřejmě dozvíme až s blížícím se předáním vozů budoucím majitelům.

Pod kapotou by se ale mohl ukrývat 1,75litrový přeplňovaný čtyřválec, který dostal už koncept Classiche 1000 SP. Motor nabízel nejvyšší výkon 177 kW (240 k) a otevřený roadster s hmotností 1074 kilogramů s ním měl být schopen dosahovat rychlosti až 250 km/h.

Foto: FCA Heritage

Vůz oslavuje 75 let značky.

Elektrický Abarth 600e se představuje jako nejvýkonnější model značky

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám