Hlavní obsah

Nové Mini Coopery přijíždějí i se spalovacími motory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mini Coopery dostaly pod kapotu tříválec o výkonu 156 koní a čtyřválec o výkonu 205 koní, oba spalující benzin. Kromě toho je rozdílů u konvenčního vozu oproti elektromobilu naprosté minimum.

Foto: Mini

Mini Cooper S

Článek

Nová generace Mini Cooperu přišla před několika měsíci v podobě elektromobilu, značka však nezanevřela na spalovací motory a konečně je přidává do nabídky. Zatím jsou dva – zážehový čtyřválec ve verzi Cooper S a tříválec, rovněž spalující benzin, v základním provedení Cooper C.

Ani jeden nebude patrně dýchavičný. Cooper C má výkon 115 kW (156 k) a točivý moment 230 N.m, na stovku mu to trvá 7,7 s a spotřeba paliva má být 5,9-6,5 l/100 km. Verze S nabídne 150 kW (204 k) a 300 N.m, zrychlení na 100 km/h je 6,6 s a spotřeba dle WLTP je 6,1-6,7 l/100 km.

Zatím není jasné, zda bude některá z těchto verzí k mání s manuální převodovkou, galerie ukazuje verzi S vybavenou automatickým řazením. Fotografie verze C automobilka prozatím nezveřejnila. Jako volič převodovky slouží, stejně jako u elektromobilu, malá páčka na minimalistické středové konzoli. Většinu ovládacích prvků automobilka v nové generaci soustředila do obřího kulatého displeje.

Po vzhledové stránce je rozdílů oproti elektrické verzi rovněž minimum. Vpředu je to zejména maska s otvory pro přístup vzduchu k chladiči, viditelnou koncovku výfuku bychom však hledali marně. Třetí dveře odhalí prostor pro zavazadla o objemu 210 litrů, který lze sklopením zadních opěradel zvětšit až na 800 litrů.

Ve výbavě je hromada elektronických asistentů a hlídačů, jak je dnes běžné. Ve standardu bude mimo jiné asistent pro bezpečný výstup, který po zaparkování monitoruje okolí vozu a zobrazí výstrahu, pokud by člověk chtěl otevřít dveře do cesty jinému autu. Za zmínku stojí také osobní elektronický asistent, který po vyřknutí věty „Hey Mini“ zobrazí autíčko či psa na displeji a dovolí hlasem ovládat řadu funkcí ve voze. Ceny na českém trhu zatím nejsou známy.

Mini Cooper přijíždí v nové generaci

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Mini cooper

Výběr článků

Načítám