Hlavní obsah

Mini Cooper přijíždí v nové generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Mini ještě před výstavní premiérou na autosalonu v Mnichově, který se uskuteční od 5. září, představila už čtvrtou novodobou generaci hatchbacku pod křídly BMW. Přijíždí jako čistý elektromobil, verze se spalovacími motory dorazí později a bude vycházet z platformy stávajícího modelu.

Mini Cooper SEVideo: Mini

 
Článek

Na rozdíl od aktuálního Mini Electric je nový třídveřový elektrický hatchback, který nese legendární jméno Cooper, postaven platformě určené pouze pro elektromobily. Ta byla vyvinuta společností Spotlight Automotive, společným podnikem mateřské společnosti BMW a čínského Great Wall Motor.

V Číně se bude elektromobil i vyrábět, budoucí čtvrtá generace se spalovacím motorem zůstane v oxfordském závodě.

Cooper staví na designových motivech značky Mini s kruhovými světlomety a novou osmihrannou přední maskou, vše je ovšem zjednodušeno. Chybí lemy blatníků a chromové prvky. Netradiční jsou i zadní svítilny ve tvaru trojúhelníku.

Minimalistický design interiéru odpovídá původnímu BMC Mini z roku 1959 s kulatým sdruženým přístrojem nad lištou přepínačů.

Zakřivená palubní deska má textilní povrch a 9,4palcovou OLED dotykovou obrazovku infotainmentu, která je považována za první kruhový displej namontovaný v sériovém voze. Software je nejnovější operační systém Mini založený na Androidu.

Foto: Mini

Hatchback Mini – srovnání generací

Elektromobil bude k dispozici ve dvou podobách. Elektromotor modelu Cooper E dosahuje výkonu 135 kW, 184 k, a generuje točivý moment 290 Nm. Vůz s ním z klidu na 100 km/h zrychlí za 7,3 s.

Verze Cooper SE s výkonem 160 kW, 218 k, zvládne sprint z 0 na 100 km/h za 6,7 s a jeho maximální točivý moment činí 330 Nm. Dojezd stanovený v testovacím cyklu WLTP činí 305 km pro Cooper E a 402 km pro Cooper SE.

Novinka se na přední evropské trhy dostane na začátku příštího roku.

Test Mini SE: Elektromobil, který vás bude bavit

AutoMoto

Nic tak hravého jste v autě ještě neviděli. Mini ukázalo svůj nový palubní systém

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám