Hlavní obsah

Nejstarší bentley opět na silnici. EXP2 se podíval na ostrov Man

V rámci oslav stého výročí prvního vítězství Bentley ve slavném ostrovním závodě Tourist Trophy vzala automobilka své nejstarší existující auto EXP2 a vyrazila s ním na ostrov Man.

Foto: Bentley

Bentley se vrátilo na slavný závod Tourist Trophy ostrova Man s vozem EXP2.

Článek

Bentley EXP2, který se může chlubit titulem nejstaršího původního auta ve sbírce automobilky Bentley, byl už v roce 1921 považován za povedený vůz. Vyhrál slavný závod v Brooklands, což vedení společnosti přesvědčilo k účasti na Tourist Trophy ostrova Man.

Bentley postaví tucet nových „veteránů“ Speed Six, všechny už jsou prodané

AutoMoto

Památný závod, který se uskutečnil 22. června roku 1922, poznamenalo především velmi špatné počasí. Vítězem se stala značka Bentley díky součtu bodů, protože v závodě obsadila druhé a třetí místo. To stačilo na celkový triumf, který si nyní po sto letech společnost připomněla přímo na místě slavné události.

Foto: Bentley

Bentley se vrátilo na slavný závod Tourist Trophy ostrova Man s vozem EXP2.

Legendární EXP2 se na ostrově sešel s dalšími sedmasedmdesáti bentleyi a dalšími dobovými závodními vozy, které jejich majitelé přivezli na Man, aby zde vzpomenuli na slavnou Tourist Trophy. Odhaduje se, že v jeden moment tak na silnicích britského ostrova jezdila vozidla v celkové hodnotě 40 milionů liber, tedy v přepočtu 1,12 miliardy korun.

Parádní kolona. Bentley v Goodwoodu oslavil 40 let prvního modelu s turbodmychadlem

AutoMoto

Vrcholem akce byl mimo jiné příjezd vítěze závodu, kterým se stal Sunbeam 1922. I EXP2 ovšem sklidilo velkou vlnu obdivů. Jak už jsme zmínili, jedná se o nejstarší model ve sbírce Bentley a v pořadí druhý, který automobilka vyrobila od roku 1919, kdy byla založena. Jak lze předpokládat, prvním vozem bylo bentley s názvem EXP1, které ovšem bylo později rozebráno na díly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám