Hlavní obsah

Elektromobil od Bentley může mít přes 1300 koní, naznačil šéf značky

První elektrické bentley bude mít tolik výkonu, až se člověku ze zrychlení bude dělat špatně. Výkon bude užitečný hlavně k nenucenému předjíždění, vysvětluje generální ředitel Adrian Hallmark.

Foto: Bentley

Koncept Bentley EXP 100 GT (Ilustrační foto)

Článek

První elektromobil značky Bentley má být na světě v roce 2025. A mohl by mít klidně přes 1300 koní. Vyplývá to z vyjádření generálního ředitele značky Adriana Hallmarka pro web Automotive News Europe.

„Jsme-li teď na 659 koních s GT Speed, u elektromobilu budeme na dvojnásobku,“ nechal se slyšet. To by znamenalo, že můžeme čekat výkon okolo 1318 koní.

„Ovšem z pohledu absolutního zrychlení je to nepohodlné. Zrychlení z nuly na 60 mph (97 km/h) za 2,4 sekundy je vzrušující tak desetkrát. A pak se vám z toho začne dělat špatně,“ pokračoval a navrhl možnost upravování míry zrychlení nějakým ovladačem: „Můžete mít zrychlení z nuly na 60 mph za 2,7 sekundy. Anebo ho můžete přepnout na 1,5 sekundy.“

První jízda s Porsche Taycan: Elektromobil pro řidiče nabídne na okruhu až nepříjemný zážitek

Testy

K čemu by tedy byl tak vysoký výkon, pokud ne k drtivému zrychlení z nuly? K drtivému pružnému zrychlení - jinými slovy, k ladnému a nenucenému předjíždění díky obrovské zásobě točivého momentu.

„Většina lidí si častěji než ostrý start z místa užívá pružné zrychlení z 30 na 70 mil v hodině (48-113 km/h), nebo v Německu z 30 na 150 mil v hodině (48-240 km/h),“ vysvětluje Hallmark.

Bude elektromobil Bentley dražší než jeho spalovací auta? O moc asi ne, třebaže jedna z variant bude stát přes čtvrt milionu eur (6,16 milionu korun). Cena ale nebude vysoká kvůli bateriím.

V Bentley Continental GT Českým rájem aneb Britské auto v autentickém počasí

AutoMoto

„Dvanáctiválec je asi desetkrát dražší než průměrný motor v prémiových autech a průměrná baterie stojí méně než náš dvanáctiválec. Nemůžu se baterií dočkat, jsou relativně levné,“ vysvětluje Hallmark.

První elektromobil značky bude stát na platformě PPE, vyvinuté značkou Audi. Atributy Bentley však byly podle Hallmarka zastavěny už při vývoji, elektrický bentley nebude stát na platformě upravené z „plebejských“ aut. Značka chce od roku 2030 prodávat jen elektrická auta, což znamená, že i nástupci v současnosti prodávaných modelů budou jezdit na elektřinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám