Hlavní obsah

Nejrychlejší auto světa svůj pokus raději zopakuje, rekordních 508 km/h vzbudilo pochybnosti

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle některých nezávislých očí není SSC Tuatara tak rychlá, jak automobilka deklaruje, a to kvůli videu rekordu, které bylo zveřejněno. Pokus o rekord se tedy uskuteční znovu a s přesnějším záznamem.

Foto: SSC North America

SSC Tuatara

Článek

Jen pár dní poté, co americká automobilka SSC zveřejnila video, na němž jejich Tuatara dosáhla rychlosti až 331 mph (532,7 km/h), se objevily zprávy o tom, že může být falešné. Ostatně ani firma, jejíž software a technika zajišťovaly měření, ani Guinnessova kniha rekordů nový rychlostní rekord 508,73 km/h (průměr dvou jízd tam a zpět) neposvětily.

Tuatara totiž jela na stejné silnici, jako před nějakou dobou Koenigsegg Agera RS. Silnice nebyla od té doby rekonstruována, a čeho si někteří youtubeři všimli, je, že rychlost Tuatary ve videu podle času průjezdu jednotlivými body na trase je nižší, než rychlost Agery RS – jejíž rekord však byl „jen” 444,6 km/h.

Automobilka SSC na to reagovala prohlášeními o tom, že příčina nesouladu je v chybě producentů videa, kteří použili špatný záznam. Měl ukazovat jinou než rekordní jízdu, zatímco data z telemetrie měla pocházet z rekordní jízdy.

Foto: SSC North America

SSC Tuatara

Jerod Shelby, šéf firmy SSC, nyní přichází s rázným řešením – Tuatara pojede znova. „Ať uděláme cokoliv, abychom tento rekord zachránili, vždycky bude mít pachuť. ... Musíme to udělat znova a způsobem, který je nepopiratelný. Takže až to uděláme příště, a začneme se na to připravovat ve velmi blízké budoucnosti, musíme mít v autě měřicí přístroje od více různých společností a jejich personál musí být přítomen, aby všechno kontroloval,” nechal se slyšet.

V několika příštích týdnech bychom se tedy měli dozvědět, na čí straně je pravda, zdali je Tuatara opravdu nejrychlejším autem světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám