Hlavní obsah

Nejnovější závodní Porsche dorazilo s pořádným výkonem i novou aerodynamikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé Porsche oficiálně představilo svůj nejnovější závodní speciál 911 GT3 R. Vůz se na trh podívá na začátku příštího roku, vývoj modelu pro závodní dráhu přitom začal už v roce 2019. Novinka by měla mít vyšší výkon, vylepšené jízdní vlastnosti a aerodynamiku.

Porsche 911 GT3 RVideo: Porsche

 
Článek

Jen málo automobilek na světě má takové spojení se závodní dráhou jako německé Porsche. Vrcholem vždy byly závodní verze modelu 911 a právě jednu takovou teď Němci ukázali světu. Jedná se o nové Porsche 911 GT3 R generace 992.

Foto: Porsche

Porsche 911 GT3 R

Inženýři na závodním speciálu pracovali od roku 2019 a za úkol měli navrhnout takový vůz na dráhu, jenž by na okruh přilákal širší spektrum zákazníků. Auto tak má nové odpružení, které zpřesňuje řízení a snižuje opotřebení pneumatik. Auto má také zlepšenou aerodynamiku díky novému křídlu a mírně zvednuté přídi.

Porsche Taycan dojede dál díky aktualizaci softwaru

AutoMoto

Závoďák pohání šestiválcový atmosférický motor o objemu 4,2 litru, který produkuje až 565 koňských sil a je napojený na šestistupňovou sekvenční převodovku s řazením pádly pod volantem. Motor je nakloněný o 5,5 stupně dopředu, aby tak vytvořil prostor pro difuzor.

Inženýři také prodloužili rozvor náprav z 2459 mm sériového vozu na 2507 mm. Celková délka je 4691 mm a vůz bez paliva váží zhruba 1250 kg v závislosti na konkrétní specifikaci.

Foto: Porsche

Porsche 911 GT3 R

V kabině se muselo Porsche snažit, aby vyhovělo nejnovějším požadavkům a předpisům FIA, což se podařilo. Sedadla jsou proto posunuta blíže do středu vozidla, jsou pevná, ale s nastavením ideální pozici pomohou posuvné pedály a volant. Nechybí pak šestibodový pás a v neposlední řadě i nová ochranná klec.

Porsche připravuje velké elektrické SUV, slibuje si vyšší marže

AutoMoto

Porsche 911 GT3 R bude připraveno na závodní dráhy vtrhnout v začátku příští sezony seriálu GT3, která odstartuje závodem Rolex 24 Daytona v lednu. Základní cena je stanovena na 511 tisíc eur, tedy 12,6 milionu korun bez daní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám