Hlavní obsah

Na závodech Nascar zakázali jižanskou vlajku, má být symbolem rasismu a otrokářství

Novinky, laz

Tradiční americká závodní série Nascar do konce letošní sezony zakázala vyvěšovat jižanskou vlajku. Symbol z občanské války severu proti jihu je podle organizátorů spojován s otrokářstvím a rasismem. Od těchto hodnot se chce série distancovat. Nikoli náhodou v dobách masových protestů po smrti George Floyda.

Foto: Profimedia.cz

Jižanská vlajka na závodech Nascar

Článek

Středeční prohlášení organizátorů série Nascar zakazuje vyvěšování jižanského symbolu, který na některých závodech tradičně vlál už více než sedmdesát let. Právě americký jih je baštou tohoto druhu motorsportu.

Churchill byl rasista, načmáral někdo na jeho sochu v Praze

Krimi

„Přítomnost konfederační vlajky na akcích Nascaru je v rozporu s naším závazkem poskytovat příjemné a inkluzivní prostředí pro všechny fanoušky a náš průmysl,” uvedli organizátoři.

Akt byl iniciován i jediným Afroameričanem ve startovním poli, Bubbou Wallacem. Ten v minulých týdnech prohlašoval, že pro jižanské symboly není ve sportu místo.

Před středečním závodem na okruhu Martinsville svůj postoj Bubba Wallace ještě zdůraznil zveřejněním speciálního polepu svého závodního vozu. Na kapotě černého vozu se objevuje symbol podání ruky dvou ras, na boku pak heslo „Black lives matter”, které provází protesty a ve volném překladu zdůrazňuje, že „černý život má cenu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám