Hlavní obsah

Na prodej je pravděpodobně nejstarší karavan na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jedné z aukčních síní ve Velké Británii se na prodej objevilo velice zvláštní a jedinečné auto. Jedná se o speciálně upravený Ford Model T, který je obecně považovaný za možná nejstarší obytný vůz na světě.

Foto: Bonhams

Ford Model T Caravan

Článek

Obytné vozy, karavany nebo speciálně upravené dodávky k bydlení jsou dnes obrovským trendem a toto odvětví automobilového průmyslu zažívá rozkvět jako možná nikdy předtím. Je ovšem těžké uvěřit, že obytná auta vznikala i krátce po začátku dvacátého století a už tehdy disponovala řadou vymožeností.

Na webu aukční síně Bonhams se ale objevilo auto, které přesně tento fakt potvrzuje. Jedná se totiž o obytnou verzi amerického Fordu Model T, který je jediný svého druhu a podle nabídky se jedná možná o vůbec nejstarší dochovaný „obytňák“ na světě. Vznikl na zakázku od jedné z rodin aristokratů ve Velké Británii a dnes je na prodej.

Art deco ve světě automobilů. Jeden ze tří speciálních Peugeotů 402 je na prodej

AutoMoto

Auto bylo postaveno v roce 1914, kdy ho zakoupila jedna ze zámožných britských rodin Bentall, která zbohatla díky obchodu a vlastnila obrovský majetek.

Vůz stojí na šasi Fordu Model T, které ale bylo prodlouženo a vyztuženo společností Baico. Nástavbu pak kompletně realizovala firma Dunton, která sbírala řadu let zkušenosti s karavany taženými koňmi.

Foto: Bonhams

Ford Model T Caravan

Jedinečný karavan má podlahu z leštěné borovice, řadu úložných prostor nebo dveře se schránkou. Řidič má k dispozici pohodlné sedadlo, které je možné otočit dozadu, jak jsme zvyklí u obytných dodávek. V karavanu se pak vyspí čtyři lidé, kterým je dispozici stolek, kamna na dřevo, řada stylových komod nebo zelené závěsy na oknech.

Artefakty z dealerství Ferrari se prodaly za cenu běžného auta

AutoMoto

Auto bohužel vzniklo ve špatné době, těsně před vypuknutím 1. světové války a dodnes není jasné, kolik kilometrů s ním jeho majitelé ujeli a zda si jeho služby vůbec náležitě užili. Vůz byl mimo jiné také poměrně dlouho ztracen a následně zrekonstruován. Od 70. let objížděl jednu výstavu za druhou, ale nyní poputuje do soukromého vlastnictví.

Jeho cena by se na aukci konané 10. září měla podle expertů pohybovat v přepočtu okolo 800 tisíc korun.

Reklama

Související témata:
Ford Model T

Související články

Tom Hanks prodal svého malucha za dva miliony

Fiat 126P zvaný lidově Maluch vlastněný hercem Tomem Hanksem se prodal za 83 500 dolarů (1,9 milionu korun). Veškerý výtěžek z aukce jde ve prospěch jeho...

Na prodej je porsche z prvních Mizerů

Aukční síň Mecum bude v lednu dražit skutečně jedinečný vůz. Jedná se o černé Porsche 911 Turbo z prvního filmu Mizerové, které neřídil nikdo jiný než slavný...

Výběr článků

Načítám