Hlavní obsah

Art deco ve světě automobilů. Jeden ze tří speciálních Peugeotů 402 je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečlivě zrenovovaný Peugeot 402, postavený Emilem Darl'matem s karoserií od Marcela Pourtouta, bude k mání v aukci v kalifornském Monterey. Vzniklo šest stejných, dnes existují už jen tři.

Foto: RM Sotheby's

Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe by Pourtout

Článek

Automobilka Peugeot je dnes známá především běžnými auty pro běžného řidiče, který ale ocení neotřelý design. Právě design je jedním z lákadel tohoto černožlutého peugeotu, který bude na prodej v aukci v kalifornském Monterey.

Dalším a možná o dost větším lákadlem je však vzácnost a historie tohoto kousku, který aukční dům RM Sotheby's kompletně nazývá Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe by Pourtout. Podle dostupných informací totiž existují už pouze tři tyto peugeoty z celkem šesti vyrobených.

Foto: RM Sothebys

Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe by Pourtout

Vůz postavil závodník Emile Darl'mat, který předtím v roce 1937 získal sedmé, osmé a desáté místo v závodě 24h Le Mans s vozy založenými na šasi 302. Následující rok mu Peugeot dal šasi 402, které bylo lehčí, delší a širší.

Otevřené i uzavřené karoserie pro 402 navrhl karosář Marcel Pourtout a dvoulitrový motor pod kapotou dostal kompresor od Victora Derbuella. Tři takovéto kousky startovaly v Le Mans v roce 1938, z nichž jeden roadster, řízený Charlesem de Cortanze a Marcelem Contetem vyhrál svou třídu a celkově dojel pátý.

Foto: RM Sothebys

Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe by Pourtout

Tento konkrétní kus, vyrobený v druhé polovině roku 1938 s číslem šasi 705536, byl vánočním dárkem pro Alfreda Giauqua, šéfa mechanických výzkumů u Peugeotu, který Darl'mata podporoval. Původně nesl kombinaci béžové a černé barvy. Po druhé světové válce, v roce 1954, se dostal do Paříže, někdy na přelomu 60. a 70. let se stěhoval do USA, do sbírky doktora Williama O'Briena v nevadském Renu.

Na začátku nového tisíciletí byl částečně rozebraný a losangeleský makléř Raymond Milo ho prodal Kennethu Piersonovi, renovátorovi aut do Arizony. V roce 2002 ho koupil současný majitel a dopřál mu pečlivou renovaci. Od té doby se několikrát ukázal na různých přehlídkách světového významu a dostávalo se mu pečlivé údržby. Také se objevoval v muzeích.

Pocta zelené. Slavná italská karosárna upravila nový Peugeot 308

AutoMoto

Nyní nadešel čas na další změnu majitele, která by měla proběhnout na páteční aukci v kalifornském Monterey. RM Sotheby's odhaduje výslednou cenu mezi 1,1 a 1,5 milionu dolarů, tedy 26,6-36,3 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám