Hlavní obsah

Musk uvedl neuvěřitelné zrychlení Tesly Roadster

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá generace sportovního vozu značky Tesla by měla být představena ještě letos, první zákazníci se podle automobilky dočkají v příštím roce. Dynamika by měla být dechberoucí.

Foto: Tesla Motors

Tesla Roadster, koncept představený v roce 2017

Článek

Elon Musk sice představil koncept nového sportovního modelu Tesla Roadster již v listopadu 2017, přesto na jeho produkční verzi ještě pořád čekáme. Během uplynulých let ovšem Musk prostřednictvím Twitteru, dnes X, zveřejnil o novince celou řadu zajímavých informací. A letos v tom pokračuje.

Během února Musk na X uvedl, že automobilka již dokončila práce na designu, pro který si dala ještě vyšší cíle. „Takové auto už nikdy nebude, pokud se tomu vůbec dá říkat auto,“ uvedl šéf automobilky. V dalších příspěvcích prozradil, že představení produkčního vozu je naplánováno na konec roku 2024, dodávky prvních vozů by měly následovat v roce 2025.

Ještě působivější jsou ale zmínky o parametrech vozu. Již během představení konceptu Musk sliboval zrychlení z 0 na 97 km/h za 1,9 sekundy, rychlost 161 km/h za 4,2 sekundy, maximální rychlost přes 402 km/h a dojezd kolem 998 kilometrů.

V roce 2018 pak naznačil možnost instalace 10 malých raketových motorů z dílny SpaceX, které by zlepšily zrychlení auta, jeho schopnost projíždět zatáčky, a dokonce by mu mohly umožnit vznést se nad silnici. Zrychlení na 97 km/h pak mělo podle zpráv z roku 2021 probíhat v čase kolem 1,1 sekundy.

Nyní ovšem Elon Musk v odpovědi na jeden ze svých příspěvků uvedl, že zrychlení z 0 na 97 km/h by měl produkční Tesla Roadster zvládnout v čase pod 1 sekundu. Něco takového je přitom u silničního vozu jen velmi těžko uvěřitelné. Ostatně i rekordní speciál McMurtry Speirling potřebuje 1,4 sekundy. Je přitom výrazně menší a lehčí.

Cybertruck nemusí být šedý. Tesla nabízí barevné folie

AutoMoto

Kamery vysávají baterii. Tesla pracuje na úspornějším módu Sentry

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám