Hlavní obsah

Musk přiznává problémy s vývozem cybertrucku, v Číně ho zatím jen vystaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější model společnosti Tesla sice vyvolal celosvětové pozdvižení, ale s jeho vývozem to evidentně nebude snadné. A to platí i pro jeden z nejdůležitějších trhů, jak přiznal samotný Elon Musk.

Tesla CybertruckVideo: Tesla

 
Článek

Čína se v posledních letech stala nejdůležitějším světovým trhem pro většinu automobilek, zejména co se elektromobilů týče. Elon Musk nicméně na sociální síti X (dříve Twitter) přiznal, že vývoz elektrického pick-upu Cybertruck pro tamní zákazníky nebude vůbec snadný.

Informace zazněla v odpovědi na příspěvek uživatele ray4tesla, který upozornil na spekulace, podle kterých by měl být pick-up Tesla Cybertruck vystaven v prodejnách automobilky. Současně zmínil, že je v jeho čínské diskusní skupině minimálně 500 lidí, kteří si vůz předobjednali.

Jak ovšem Elon Musk v odpovědi uvedl: „Zajištění legálního provozu cybertrucku v Číně by bylo velmi obtížné.“ Současně dodal, že se pokusí poslat do Číny alespoň několik prototypů pro vystavení. S prodejem a provozem to ale nevypadá zrovna optimisticky.

Důvody se přitom týkají především bezpečnosti. Design a konstrukce elektrického pick-upu totiž vzbuzují obavy o bezpečnost chodců a ostatních účastníků silničního provozu v různých koutech světa. A to včetně USA, kde se vůz už oficiálně prodává.

Někteří odborníci poukazují na ostré hrany, případně na samotný materiál karoserie, který je tvrdý, pevný a v případě srážky s chodcem může způsobovat vážnější poranění. Otázky vyvolává i konstrukce auta, tvořená tzv. exoskeletonem, jeho hmotnost a vysoký výkon.

Zatím tedy zůstává nejisté, na kolika světových trzích se bude Tesla Cybertruck vlastně prodávat. S ohledem na vysoké objednávky na domácím trhu a náročnější výrobu je však otázkou, jak moc vlastně nyní otazníky kolem exportu americkou automobilku trápí.

Tesla Cybertruck se skutečně promění v loď, na hladině má vydržet 100 metrů

AutoMoto

Tesla představila produkční cybertruck, šokuje designem i čísly

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám