Hlavní obsah

Mercedes poprvé nastartoval motor pro novou formuli. Takhle zní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závodní tým Mercedes-AMG Petronas pro sérii závodů Formule 1 vůbec poprvé představil a natočil nový motor pro svůj monopost W13, připravený pro sezonu 2022. Opět to je 1,6l šestiválec s hybridním ústrojím.

Foto: Daimler

Monopost Mercedes-AMG W12 (Ilustrační foto)

Článek

Závodní tým Mercedes-AMG Petronas, jehož eso Lewis Hamilton těsně prohrál souboj o mistrovský titul s Maxem Verstappenem, poprvé poodhalil nový motor pro monopost W13, vyvíjený pro sezónu roku 2022. Jedná se o 1,6l šestiválcový agregát s hybridním systémem, který kvůli ekologii musí běžet na palivo obsahující 10 % etanolu.

Audi má být těsně před vstupem do formule 1

AutoMoto

Závodní tým motor celému světu ukázal na upoutávkovém videu, kde jednotka startuje před všemi členy závodního soukolí. Rozdíly mezi motorem z loňského roku a novinkou jsou ovšem zcela minimální a laik prakticky nepozná rozdíl.

Proč se tedy tým takovému poodhalení vůbec věnuje, místo aby se zabýval Vánoci jako zbytek světa? Tím spíš, když do začátku nové sezóny zbývá mnoho týdnů? Názory se různí, ovšem zaznívá, že k důvodům patří motivování Lewise Hamiltona zklamaného z výsledku sezóny roku 2021, a také vyjádření záměru opět dominovat formuli 1.

Za to, že změny nejsou prakticky žádné, mohou závodní předpisy pro rok 2022. Drastické změny ale závodní týmy čekají v technické části vozu. Tam museli inženýři zapracovat na přítlaku a aerodynamických prvcích, od kterých si vedení F1 slibuje, že způsobí těsnější a napínavější závodění.

Změny se dotknou v podstatě všech vnějších panelů a např. obě křídla budou muset být jednodušší. Výsledkem by měl být mimo jiné podstatně menší pokles efektivity aerodynamických prvků, když vůz pojede blízko za jiným.

Nissan představil divoce tvarovaný koncept elektrické formule

AutoMoto

Mercedes samozřejmě také pilně pracuje na zbytku formule, označené W13. Na její kompletní představení si budeme ještě muset počkat. V příštím roce za volant monopostu opět usedne sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Jeho kolegou bude nově George Russell, který nahradí Valtteriho Bottase. Ten se zase stěhuje k Alfě Romeo.

Reklama

Související články

Po Karlově mostě jezdila formule 1

Ve středu kolem sedmé hodiny ranní byl na pražském Karlově mostě k vidění monopost formule 1, posloužil k natáčení propagačního materiálu.

Na prodej je vítězná formule Lewise Hamiltona

Aukční síň RM Sotheby’s bude zanedlouho dražit skutečně unikátní vůz. Jedná se o závodní speciál McLaren MP4-25A, se kterým v roce 2010 triumfoval Lewis...

Výběr článků

Načítám