Hlavní obsah

Na prodej je vítězná formule Lewise Hamiltona

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň RM Sotheby’s bude zanedlouho dražit skutečně unikátní vůz. Jedná se o závodní speciál McLaren MP4-25A, se kterým v roce 2010 triumfoval Lewis Hamilton ve Velké ceně Turecka. Vůbec poprvé jde do aukce vůz po tomto populárním pilotovi.

Foto: Profimedia.cz

Monopost McLaren Lewise Hamiltona z roku 2010

Článek

Jedenáct let stará formule se bude dražit v sobotu 17. července odpoledne. Dojde k ní tedy den předtím, než odstartuje legendární Velké cena Británie na okruhu Silverstone. Podle oficiálních informací bude vůz během aukce kroužit po dráze.

Hamilton v novém monopostu F1 tlačí volant od sebe, použitá technologie je záhadou

AutoMoto

V tuto chvíli není jasné, kolik vozidel stejného typu mají soukromí majitelé, nicméně se předpokládá, že jich je jen pár. I vzhledem k osobě Lewise Hamiltona coby sedminásobného šampiona se odhaduje, že finální cena bude atakovat metu 7 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 154 milionů korun.

Když tento konkrétní vůz v roce 2010 triumfoval ve Velké ceně Turecka, jednalo se o skutečně strhující závod. Na takzvané „pole position“ startoval po vyhrané kvalifikaci Mark Webber a většinu závodu to vypadalo, že si dojede pro vítězství. Bohužel pro něj ale došlo ke kolizi mezi ním a týmovým kolegou Sebastianem Vettelem. Do vedení se tak dostal Hamilton a po velkém boji s dalším jezdcem McLarenu Jensonem Buttonem slavil cenný triumf.

Po Karlově mostě jezdila formule 1

AutoMoto

Vůz, který se bude dražit, je tak historicky i technicky obrovskou investicí. Pod kapotou má vrchol tehdejší techniky, tedy 2,4 litrový atmosférický osmiválec do V, který točí neuvěřitelných 18 000 otáček za minutu. S tímto agregátem je spojena sedmistupňová převodovka z dílen McLaren Applied Technologies a monopost váží včetně řidiče pouhých 620 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Monopost McLaren Lewise Hamiltona z roku 2010

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám